Kilogram lubenice za turiste 8 kun, za domačine 6

“Nihče ne troši, ni Rusov, oni so najboljše stranke,” je za Glas Istre povedal eden od prodajalcev na fažanski tržnici. Edina izjema naj bi bili Avstrijci, ki kupijo, kar potrebujejo in ne dlakocepijo, je dodal prodajalec. Nestanovitno, deževno vreme je udarilo tudi po turističnem obisku v hrvaški Istri in posledično seveda na potrošnjo.

Fotografija je simbolična Foto: STA
Fotografija je simbolična Foto: STA

PULJ > “Dva tedna je k meni hodila nakupovat mlada Nemka, ki si je vsak dan privoščila eno marelico in eno slivo. Dobro ste slišali - samo eno. Prvi dan sem ji sadje podarila, a naslednje dneve sem ugotovila, da je to njen vsakdanji nakup,” je svojo izkušnjo z varčnimi turisti opisala še ena branjevka na fažanski tržnici. Njena kolegica na sosednji stojnici pa je dodala, da so to pravzaprav že običajne stranke, nemalokrat se je tudi zgodilo, da je stranka namreč želela kupiti le rezino lubenice.

Fažanski prodajalci menijo, da je to najslabša turistična sezona do zdaj. Kot kaže, jim največjo konkurenco predstavljajo nakupovalna središča, v katera se vse bolj odpravljajo tudi bolj premožni turisti.

Prodajalci menijo, da se večina turistov raje odpravi v nakupovalna središča, kot so Kaufland, Lidl, Billa, in nato jamrajo nad visokimi cenami na tržnici. A cene na Fažani po pisanju Glasa Istre niso previsoke. Za domače paradižnike je treba odšteti od osem do deset kun (1 do 1,30 evra) za kilogram, breskve do 15 kun (2 evra), nektarine do 25 kun (3,30 evra). Zanimiva je cena za lubenice, za domačine je ta šest kun (0,80 evra) za kilogram, za tujce pa osem kun (1 evro).

Fažanski branjevci opozarjajo na podivjane cene v Rovinju in Poreču, kjer se kilogram grozdja prodaja tudi za 100 kun (13 evrov) in nektarine do 80 kun (10,50 evra).

NR


Najbolj brano