Kijev pripravljen na “dvostransko prekinitev ognja”

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel v četrtek zvečer zatrdil, da je Kijev pod nekaterimi pogoji pripravljen na “dvostransko prekinitev ognja” na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko Foto: STA
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko Foto: STA

KIJEV > Med pogoji, ki jih je Petro Porošenko omenil, je zagotovitev nadzora rusko-ukrajinske meje, s katerim bi preprečili prihod ruskih borcev v Ukrajino, osvoboditev vseh talcev ter začetek pogajanj, so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika.

Angela Merkel je po navedbah Kijeva v pogovoru poudarila, da separatisti opazovalcem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so navzoči na vzhodu Ukrajine, onemogočajo dostop do nadzornih točk na mejah.

Porošenko se je v četrtek zvečer po telefonu pogovarjal tudi z ameriškim podpredsednikom Joejem Bidenom, ki mu je obljubil pomoč ZDA pri obnovi infrastrukture v krajih na vzhodu Ukrajine, nad katerimi je ukrajinska vojska znova prevzela nadzor.

Kijev je tudi sporočil, da so ukrajinske sile znova prevzele nadzor nad mestom Sicersk okoli 100 kilometrov severno od Donecka, ki je še vedno večinoma v rokah separatistov, še poroča AFP.

STA


Najbolj brano