Kerry prispel na obisk v Pariz

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes prispel v Pariz, da bi se poklonil 17 žrtvam terorističnih napadov v francoski prestolnici minuli teden. Pred prihodom je v Sofiji dejal, da želi z obiskom predvsem “objeti Parižane” in izraziti Franciji in prijateljem sočutje Američanov ob njihovi tragediji.

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes prispel v Pariz. Foto: Wikipedia
Ameriški državni sekretar John Kerry je danes prispel v Pariz. Foto: Wikipedia

PARIZ > Francoska tiskovna agencija AFP ob tem dodaja, da želi John Kerry tudi doseči, da bi pozabili, da se noben visok predstavnik ZDA ni udeležil velikega pohoda v Parizu, na katerem so se v nedeljo množično poklonili žrtvam napadov in izrazili solidarnost tudi številni tuji državniki. Iz ZDA je bila na pohodu le ameriška veleposlanica v Parizu Jane Hartley.

Ameriški mediji so kritizirali predsednika ZDA Baracka Obamo, da se kljub prostemu urniku shoda ni udeležil sam niti ni tja poslal koga iz vlade. Kerry je bil sicer takrat na obisku v Indiji. Bela hiša je kasneje priznala, da bi morala poslati višjega predstavnika na nedeljsko zborovanje.

Ob tem so poudarili, da se je Obama želel udeležiti pohoda, da pa to ni bilo mogoče zaradi obsega varnostnih ukrepov, ki bi jim morali zadostiti, in prekratkega časa.

Kerry se bo v petek srečal s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom. S slednjim naj bi govoril o iranskem jedrskem vprašanju.

STA


Najbolj brano