Kerry pozval Rusijo k prekinitvi ognja v Ukrajini

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes na obisku v Kijevu, kjer se je srečal z ukrajinskim državnim vodstvom. Po pogovorih je Rusijo pozval, naj se takoj zaveže k prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine, kjer se vladne sile borijo proti proruskim separatistom.

John Kerry Foto: Wikipedia
John Kerry Foto: Wikipedia

KIJEV > “Govorili smo o največji grožnji, s katero se danes sooča Ukrajina, in o tem, da Rusija nadaljuje agresijo na vzhodu,” je dejal John Kerry po pogovorih z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, premierjem Arsenijem Jacenjukom in zunanjim ministrom Pavlom Klimkinom.

“Treba se je takoj zavezati k resnični prekinitvi ognja, ki ni samo list papirja z besedami, temveč ji sledijo specifična dejanja,” je nadaljeval Kerry.

“Želimo si diplomatsko rešitev, vendar si ne moremo zatiskati oči pred tanki, ki prihajajo preko meje iz Rusije,” je dodal ameriški državni sekretar.

Poudaril je, da si ZDA ne želijo konflikta z Rusijo zaradi vojne v Ukrajini. “Ne želimo si konflikta z Rusijo, nihče si ga ne želi - ne predsednik Porošenko, ne ZDA, ne Evropska skupnost,” je izjavil.

V Kijevu danes pričakujejo tudi francoskega predsednika Francoisa Hollanda in nemško kanclerko Angelo Merkel. Hollande je v Parizu napovedal, da bosta z nemško kanclerko predlagala novo rešitev za konflikt, ki bo temeljila na ozemeljski celovitosti Ukrajine.

Dodal je, da bosta danes o načrtu v Kijevu razpravljala z ukrajinskim predsednikom Porošenkom, v petek pa v Moskvi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Hollande je ob tem opozoril, da se diplomacija ne more nadaljevati v nedogled.

Zahodni voditelji si podajajo kljuke v Kijevu v času, ko so razmere na vzhodu Ukrajine še posebej napete in po sobotnem propadu novega poskusa mirovnih pogovorov. Separatisti so napovedali okrepitev ofenzive za prevzem nadzora nad separatističnima regijama Doneck in Lugansk ter splošno mobilizacijo, med katero bodo vpoklicali do 100.000 mož za ofenzivo proti Kijevu.

STA


Najbolj brano