Kerry: ZDA bodo sprejele več beguncev

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes na obisku v Berlinu napovedal, da bodo ZDA v prihodnjih dveh letih sprejele več beguncev, kot so načrtovale: v prihodnjem letu bodo odprle vrata 85.000, v letu 2017 pa za 100.000 pomoči potrebnim iz vsega sveta. Napovedal je tudi okrepljena prizadevanja za končanje vojne v Siriji.

Ameriški državni sekretar John Kerry je zatrdil, da bi administracija predsednika Baracka Obame želela sprejeti več 
beguncev, a ima zvezane roke zaradi stroge varnostne 
zakonodaje, sprejete po terorističnih napadih 11. septembra 
2001. Foto: STA
Ameriški državni sekretar John Kerry je zatrdil, da bi administracija predsednika Baracka Obame želela sprejeti več beguncev, a ima zvezane roke zaradi stroge varnostne zakonodaje, sprejete po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Foto: STA

BERLIN > V številko 85.000 za prihodnje proračunsko leto, ki se začne oktobra, je med drugim vštetih 10.000 sirskih beguncev, sprejem katerih so ZDA napovedale že pred tem - v luči kritik, da na tem področju ne storijo dovolj, čeprav so za vojno v Siriji in begunsko krizo v veliki meri odgovorne. Samo Nemčija letos pričakuje prihod do milijona sirskih beguncev.

V proračunskem letu 2015, ki se izteka ta mesec, so ZDA sprejele 70.000 beguncev.

Kerry je sicer zatrdil, da bi administracija predsednika Baracka Obame želela sprejeti več beguncev, a ima zvezane roke zaradi stroge varnostne zakonodaje, sprejete po terorističnih napadih 11. septembra 2001. "Od 11. septembra imamo nove zakone, varnostno preverjanje in to traja dlje, kot bi si želeli, a tega ni mogoče zaobiti," je dejal.

Kerry in njegov gostitelj, nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier sta danes napovedala tudi krepitev prizadevanja za diplomatsko rešitev konflikta v Siriji. Kot je poudaril Steinmeier, je po petih letih državljanske vojne, številnih mrtvih in milijonih beguncev jasno eno: "Čutimo politično in moralno dolžnost, da končamo morijo v Siriji."

Kerry je bil kritičen do Rusije, ki ji je očital, da bi lahko njena vojaška podpora režimu Bašarja al Asada v Sirijo privabila še večje število skrajnežev in dodatno ovirala prizadevanja za doseganje miru. Kot je dejal, je iluzorno pričakovati, da bo al Asad kdaj v položaju, da vlada Siriji v miru.

Je pa ponovil, da so ZDA pripravljene na pogovore z Rusijo na to temo, ki naj bi potekali ob robu Generalne skupščine ZN v New Yorku prihodnji teden: "Zagotoviti želimo, da ne pride do zaostritve konflikta." Steinmeier se je gostu zahvalil, da ohranja dialog z Moskvo in poudaril, da je ključna vsaj neka minimalna izmenjava informacij med ključnimi akterji, med katerimi pa je tudi Savdska Arabija.

STA


Najbolj brano