Ker je prekinil dražbo, mora plačati več tisoč evrov odškodnine

Nemško zvezno sodišče v Karlsruheju je razsodilo, da mora dražitelj, ki je sprva na spletni dražbi na portalu Ebay poskušal prodati svoj avtomobil, a jo je nato prekinil, najvišjemu ponudniku plačati odškodnino. Ponudnik je dražitelja tožil za vrednost avtomobila, ki znaša 5250 evrov.

 Foto: STA
Foto: STA

KARLSRUHE > Sodišče je odločilo, da ima najvišji ponudnik v primeru neupravičene prekinitve dražbe pravico do odškodnine.

Lastnik avtomobila VW passat je želel maja 2012 na Ebayu prodati svoj jekleni konjiček. Za izklicno ceno je postavil en evro. A le nekaj ur kasneje je lahko po drugi poti avtomobil prodal za 4200 evrov in je umaknil ponudbo z Ebaya. Do takrat pa je en ponudnik za passata že ponudil evro.

Ponudnik se ni pustil in je vložil tožbo za odškodnino v vrednosti avtomobila. Vrednost avtomobila je bila ocenjena na 5250 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sodišče je sedaj odločilo, da je do nakupa avtomobila za en evro dejansko prišlo. Po pisanju spletne izdaje nemškega tednika Spiegel pa mora nesrečni dražitelj sedaj poleg odškodnine plačati še sodne stroške.

Ebay ima sicer stroga pravila za prekinitev dražbe na svojem spletnem portalu. Dražitelj lahko to stori, če ni nobene ponudbe. Tudi če ponudbe so, jo lahko dražitelj prekine, a mora ponujeni izdelek prodati najvišjemu ponudniku, čeprav je mogoče v trenutku prekinitve dražbe njegova ponudba nižja od izklicne cene.

Izjeme so možne. Dražba se prekine, če dražitelj ponudniku brez lastne krivde ne more predati blaga, se pravi, če je bilo to ukradeno, uničeno ali poškodovano. Prekinitev je možna tudi, če se pojavijo znatne napake pri opisu proizvoda in navedbah izklicne cene.

STA


Najbolj brano