Kenija obstreljevala oporišča milice Šebab v Somaliji

Kenijski lovci so obstreljevali položaje skrajne milice al Šebab v sosednji Somaliji, potem ko je ta pred dnevi napadla univerzo v kenijski Garissi in pobila skoraj 150 študentov. Letalske napade je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil predstavnik kenijske vojske.

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je po napadu napovedal, 
da se bodo nanj odzvali neprizanesljivo in na najostrejši 
možen način.
Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je po napadu napovedal, da se bodo nanj odzvali neprizanesljivo in na najostrejši možen način. 

NAIROBI > Tarči obstreljevanja, ki naj bi se začelo v nedeljo zvečer, sta bili dve oporišči Šebaba v odročni somalijski regiji Gado, iz katere pripadniki te milice prečkajo mejo in prihajajo v Kenijo.

Kot je za AFP dejal David Obonyo, je vojska z napadi odgovorila na "grožnje". Obenem je poudaril, da ni šlo le za odgovor na nedavni napad na univerzo, ampak da gre za "del dolgotrajnega procesa in ukrepanja proti Šebabu, ki se bo nadaljevalo". Kot je še povedal, so kenijska letala opravila svoj cilj in uničila oporišči. O številu ubitih zaenkrat ni podatkov.

Gre za prvi konkreten odziv Kenije na krvav napad, v katerem so pripadniki Šebaba v četrtek pobili 148 ljudi, pretežno študentov in kristjanov. Napad se je končal po približno 15 urah, ko je policija ubila štiri napadalce.

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je po napadu napovedal, da se bodo nanj odzvali neprizanesljivo in na najostrejši možen način. Milica al Šebab pa je Keniji nasprotno v soboto zagrozila z novimi napadi in "dolgo grozovito vojno", če ne bo umaknila svojih vojakov iz Somalije.

Kenijska vlada je sicer vse bolj tarča kritik zaradi počasnega odziva na napad v Garissi. Lokalni mediji tako poročajo, da je po prvih poročilih o napadu trajalo kar osem in celo več ur, da so na prizorišče prispele posebne enote, po prihodu pa jim je napad skrajnežev uspelo zelo hitro končati.

Oblasti to zanikajo in vztrajajo, da so bile varnostne sile na prizorišču v vsega nekaj minutah in so pomagale rešiti številna življenja, piše britanski BBC.

STA


Najbolj brano