Kdo je torej osvobodil Trst?

Kratko vprašanje je zanetilo požar: kdo je osvobodil Trst? Ker je izprašanec odgovoril tako kot misli, so se v mestu razvnele strasti. Polemika se je začela prejšnji teden in dokazuje, da je Trst še vedno preobčutljiv, ko je govor o polpretekli zgodovini.

TRST > Vse se je začelo v Gorici. Tamkajšnji občinski svet je prejšnji mesec sprejel sklep, da bodo slovenski svetniki lahko govorili v materinščini, pri čemer bo poskrbljeno za simultano prevajanje v italijanščino. Novinarji Primorskega dnevnika so se po tej prelomni odločitvi vprašali, kdaj bo slovenščina imela enakopraven položaj tudi v tržaškem občinskem svetu, ki mu od zmage Roberta Cosolinija na županskih volitvah leta 2011 predseduje Slovenec Iztok Furlanič.

Ta je za dnevnik Slovencev v Italiji povedal, da bi bilo treba spremeniti poslovnik. “Koalicija nima predsodkov do slovenščine, vtis imam, da tudi desnosredinska opozicija temu ne nasprotuje,” je presodil Furlanič.

Izjave niso spregledali italijanski mediji. Novinar dnevnika Il Piccolo Fabio Dorigo je Furlaniču namenil celostranski intervju. V njem je Furlanič najprej zagovarjal trditev, da bi slovenščina morala biti enakopraven jezik v tržaškem občinskem svetu. Dejal je, da bi bilo lepo, ko bi bil Trst podoben Kopru, kjer vsi prebivalci govorijo dva jezika.

Nato pa se je pogovor razširil na zgodovinske teme, kar je zanetilo burne odzive. Novinar je pobaral sogovornika, kdaj je bil osvobojen Trst. Furlanič, ki je po izobrazbi magister zgodovine, je odgovoril, da je mesto osvobodila jugoslovanska vojska 1. maja 1945.

S tem se očitno marsikdo ne strinja. Niti župan Roberto Cosolini. Z vseh strani so namreč Furlaniču očitali, da je neobčutljiv do žrtev povojnega nasilja. Petnajst občinskih svetnikov iz malodane vseh svetniških skupin je zahtevalo Furlaničev odstop.

V Trstu namreč mnogi trdijo, da po padcu fašizma in nacizma mesto še ni bilo svobodno. Titovi partizani naj bi bili namreč okupatorji, ki so v mestu opravljali čistke. Zato se v Trstu marsikdo raje spominja 12. junija, ko so Titovi partizani prepustili Trst Anglo-Američanom.

A svoje izjave, da je bil Trst osvobojen 1. maja 1945, Furlanič ne namerava preklicati. Zato ga politični nasprotniki (in tudi nekateri zavezniki na levici) neprestano napadajo na spletu in v medijih.

Solidarnost s Furlaničem pa so izrazili mnogi Slovenci in tudi nekateri italijanski levičarji. Da bi bila mera polna, se je polemika razplamtela prav v obdobju, ko se Trst pripravlja na še eno obletnico svoje pestre zgodovine. 26. oktobra bo namreč minilo 60 let, odkar je oblast nad Trstom spet prevzela Italija (tako imenovana cona B pa je takrat pripadla Jugoslaviji). Občinski svet bo zato izjemoma zasedal v nedeljo, a svečane seje ne bo vodil predsednik, pač pa njegov namestnik.

“To je moja odločitev,” je za Primorske novice dejal Furlanič. “Želim si, da se vode umirijo. Zato sem predlagal županu, da se v nedeljo ne udeležim seje.”

PETER VERČ


Najbolj brano