Kazenske ovadbe proti Merklovi zaradi veleizdaje

Na nemškem zveznem sodišču so doslej prejeli že slabih 400 kazenskih ovadb proti kanclerki Angeli Merkel zaradi veleizdaje. Ovaditelji očitajo Merklovi, da njena begunska politika ogroža obstoj Nemčije in spreminja ustavni red države, je poročal nemški časnik Tageszeitung.

Na nemškem zveznem sodišču so doslej prejeli že slabih 400 
kazenskih ovadb proti kanclerki Angeli Merkel zaradi veleizdaje. Foto: © Fabrizio Bensch / Reuters
Na nemškem zveznem sodišču so doslej prejeli že slabih 400 kazenskih ovadb proti kanclerki Angeli Merkel zaradi veleizdaje. Foto: © Fabrizio Bensch / Reuters

KARLSRUHE > Kot navaja časnik, bodo ovadbe sicer padle že ob prvem preverjanju, saj gre v skladu z nemško zakonodaja za veleizdajo le takrat, ko storilec ravna "z nasiljem ali z grožnjo nasilja".

Številni so v svojih ovadbah begunski val sicer predstavili kot obliko nasilja, a je to s pravnega vidika po pisanju časnika nesmiselno. Zvezno tožilstvo tako najverjetneje ne bo sprožilo niti formalne preiskave.

Ker so številne ovadbe napisane zelo podobno, domnevajo, da gre za organizirano kampanjo nemške skrajne desnice. Vzorec ovadbe je tako moč najti na spletni strani skrajno desničarskega časnika compact, je še poročal časnik.

STA


Najbolj brano