Katalonski parlament začel postopek odcepitve od Španije

Parlament Katalonije je danes v skladu z napovedmi potrdil resolucijo, s katero se začenja 18-mesečen postopek odcepitve te pokrajine od Španije. Za resolucijo, ki naj bi pomenila uraden uvod v neodvisno državo Katalonijo, je glasovalo 72, proti njej pa 63 poslancev.

Barcelona Foto: Peter Verč
Barcelona Foto: Peter Verč

BARCELONA > Neodvisnosti Katalonije naklonjene stranke s predsednikom regionalne vlade Arturom Masom na čelu so si na regionalnih volitvah konec septembra znova zagotovile absolutno večino v parlamentu v Barceloni. Dobile so 72 od skupno 135 poslanskih sedežev, čeprav jim je absolutna večina glasov za las ušla.

Točno mesec dni po volitvah so odcepitvi naklonjene stranke nato začele proces osamosvajanja. V parlament so vložile predlog resolucije in ga danes tudi potrdile. V njem med drugim piše, da se parlament in načrtovani proces odcepitve ne bosta podrejala odločitvam inštitucij španske države, še posebej ustavnega sodišča.

Španski premier Mariano Rajoy je odločen preprečiti katalonska prizadevanja za osamosvojitev. Resolucijo je označil za dejanje provokacije, ki ne bo imelo nobenega učinka. Pred dnevi so nato v Madridu zaostrili nadzor nad izplačevanjem finančne pomoči Kataloniji, da bi zagotovili, da sredstva ne bodo namenjena separatističnim prizadevanjem.

Katalonija je sicer gospodarsko najmočnejša regija Španije, ki ustvari približno 20 odstotkov bruto domačega proizvoda države. A obenem spada tudi med pokrajine z najvišjo zadolženostjo.

STA


Najbolj brano