Kapitanova obramba napadla preiskovalce nesreče Coste Concordie

Na sojenju kapitanu ladje Costa Concordia Francescu Schettinu v italijanskem Grossetu je danes sklepno besedo začela obramba. Potem ko je tožilstvo za 54-letnega kapitana ladje, ki je pred tremi leti potonila pred obalo otoka Giglio, zahtevalo 26 let in tri mesece zapora, je njegov odvetnik Donato Laino danes ostro kritiziral preiskovalce.

Na sojenju kapitanu ladje Costa Concordia Francescu Schettinu v italijanskem Grossetu je danes sklepno besedo začela obramba.
Na sojenju kapitanu ladje Costa Concordia Francescu Schettinu v italijanskem Grossetu je danes sklepno besedo začela obramba.  

RIM > Po navedbah odvetnika tožilstvo v Grossetu nesreče, v kateri je januarja 2012 umrlo 32 ljudi, vse od začetka ni preiskovalo objektivno. Po mnenju Donata Laina se namreč ni osredotočilo na samo tragedijo, temveč na “strahopetnega kapitana”, s tem pa je skušalo Francesca Schettina prikazati kot negativno osebnost in kot edinega odgovornega za nesrečo. Tožilstvo se ni ukvarjalo z napakami častnikov, ki so jih že pred sojenjem obsodili na nižje kazni, je poudaril Laino.

Luksuzna potniška ladja je 13. januarja 2012 z več kot 4200 ljudmi na krovu pred toskanskim otokom Giglio nasedla na čereh in se prevrnila, pri čemer je umrlo 32 ljudi.

V zameno za priznanje krivde so se že pred sojenjem za kazni do treh let zapora s sodiščem dogovorili štirje člani posadke in menedžer lastnika ladje, družbe Costa Crociere. Schettino, ki je bil danes na sodišču, je priznal sokrivdo za nesrečo, a je ves čas trdil, da je odločilne napake naredila njegova posadka, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Njegov odvetnik je danes tudi citiral častnike Coste Concordie, ki so Schettina označili za natančnega in odgovornega kapitana. Tožilstvo je v nasprotju s tem Schettinu poleg uboja iz malomarnosti in telesnih poškodb očitalo tudi hude napake, potem ko je luksuzna križarka trčila v čeri pred otokom Giglio.

Kapitanova obramba je danes še poudarila, da je kazen, ki jo zahteva tožilstvo, pretirana, saj je skorajda enaka dosmrtni ječi, kar je nesprejemljivo za očitano mu malomarnost. Schettinov drugi odvetnik, Domenico Pepe, je v sredo poleg tega zahteval spoštovanje za obtoženega, ki ga je tožilstvo opisalo kot mešanico lahkomiselnega optimista in iznajdljivega idiota.

Obramba bo sklepno besedo nadaljevala v petek, tožilstvo pa se lahko še zadnjič odzove v ponedeljek. Po pričakovanjih bodo Schettinu v sredo izrekli sodbo.

STA


Najbolj brano