Kanadski premier se je opravičil za zlorabe staroselcev

Kanadski premier Justin Trudeau se je v torek staroselcem opravičil za več kot stoletje zlorab v internatih, ki so bili vzpostavljeni z namenom asimilacije avtohtonega prebivalstva Kanade. V torek objavljeno poročilo o zlorabah je razkrilo, da je v teh šolah umrlo več kot 3200 otrok staroselcev.

Leta 2011 se je po kanadskih statističnih podatkih za 
staroselce izreklo 1,4 milijona prebivalcev. Med njimi so 
najštevilčnejši pripadniki indijanskih plemen, sledijo pa potomci staroselcev in priseljencev ter Inuiti. Foto: Wikipedia
Leta 2011 se je po kanadskih statističnih podatkih za staroselce izreklo 1,4 milijona prebivalcev. Med njimi so najštevilčnejši pripadniki indijanskih plemen, sledijo pa potomci staroselcev in priseljencev ter Inuiti. Foto: Wikipedia

OTTAWA > Poročilo posebne komisije, ki je preučila zlorabe, je politiko prisilne asimilacije, ki je od otrok staroselcev zahtevala izobraževanje v teh internatih, označilo za “kulturni genocid”. Poročilo je pripravljala šest let, komisija pa je vmesno poročilo objavila že leta 2012, preliminarno pa junija letos.

Številni šolajoči se niso nikoli vrnili

Člani komisije so prepotovali Kanado in poslušali pričevanja na tisoče preživelih in njihovih staršev. Po ocenah so od leta 1874 več kot 150.000 staroselskih otrok prisilno ločili od družin in jih šolali v internatih, ki sta jih v imenu kanadske vlade vodili katoliška in anglikanska cerkev z namenom, da “iz otrok odstranijo Indijanca”.

Številni šolajoči, ki so bili prisiljeni oditi v internate, se po navedbah poročila niso nikoli vrnili. “Umirali so veliko pogosteje kot drugi šolajoči. Njihovih staršev pogosto niso obveščali o njihovi bolezni ali smrti. Pokopani so bili daleč stran od svojcev v dolgo zanemarjenih grobovih. Nihče ni beležil, koliko jih je umrlo ali kje so bili pokopani,” so avtorji zapisali v poročilu.

Po ocenah komisije to število znaša približno 3200, a člani priznavajo, da bi bilo lahko žrtev še veliko več.

Več denarja za šolanje staroselcev

Dogodka ob objavi poročila se je udeležil tudi premier Justin Trudeau, ki se je pogovarjal z nekdanjimi učenci teh šol, verskimi in drugimi voditelji staroselskih skupnosti. Premier je obljubil, da bo upošteval in izvedel več kot 90 priporočil iz poročila, da bi tako vsaj nekoliko popravili škodo, ki so jo povzročili s spornim sistemom. Komisija je v poročilu priporočila, naj se zviša vsota denarja za zmanjšanje razkoraka med akademsko uspešnostjo staroselcev in preostalega prebivalstva.

“Breme te izkušnje je bilo predolgo na naših ramenih. Breme je na naši vladi in državi. Naš cilj je jasen - da to breme dvignemo z naših ramen, z ramen vaših družin in skupnosti. Cilj je popolnoma sprejeti našo odgovornost ter napake vlade in države,” je povedal Trudeau po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zadnji internat zaprli leta 1996

Prejšnja kanadska vlada se je leta 2008 v okviru 1,4 milijarde dolarjev vredne poravnave z nekdanjimi učenci opravičila za te šole ter oblikovala komisijo, ki je preučila zlorabe.

Večino teh spornih internatov so zaprli v 70. letih prejšnjega stoletja, zadnjega pa leta 1996. Leta 2011 se je po kanadskih statističnih podatkih za staroselce izreklo 1,4 milijona prebivalcev. Med njimi so najštevilčnejši pripadniki indijanskih plemen, sledijo pa potomci staroselcev in priseljencev ter Inuiti.

STA


Najbolj brano