Junij katastrofalen za Trumpa

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump končuje junij z velikim zaostankom za demokratko Hillary Clinton v anketah, kar je v največji meri posledica njegovega obnašanja, obenem pa tudi konsolidacije demokratov, saj so se volivci Bernarda Sandersa večinoma sprijaznili s Clintonovo.



Drsenje je Trump skušal ustaviti z odpustitvijo šefa kampanje 
Coreyja Lewandoskega, vendar pa glede na zadnji anketi to 
(še) ni pomagalo.
Drsenje je Trump skušal ustaviti z odpustitvijo šefa kampanje Coreyja Lewandoskega, vendar pa glede na zadnji anketi to (še) ni pomagalo. 

NEW YORK > Zadnja anketa časopisa Washington Post in televizije ABC je za Donalda Trumpa uničujoča, saj za Clintonovo zaostaja za kar 12 odstotnih točk (51 proti 39 odstotkom), potem ko je v prejšnji anketi pred mesecem dni vodil za dve odstotni točki. Malce bolje se je obnesel v anketi časopisa Wall Street Journal in televizije NBC, kjer zaostaja le za pet odstotnih točk (41 proti 46 odstotkom).

Potem ko je maja osvojil republikansko predsedniško nominacijo in je demokratska tekma med Hilary Clinton ter senatorjem iz Vermonta še trajala, je Trump zmanjšal zaostanek za nekdanjo državno sekretarko in v nekaj anketah celo povedel. Nato pa je prišel junij s pritiskom medijev, naj plača milijon dolarjev veteranom, s čimer se je hvalil od februarja.

Rasistični napadi na sodnika Gonzala Curiela, ki vodi proces v tožbi nekdanjih udeležencev nepremičninskega tečaja po imenu Trumpova univerza, mu je zagotovil kritike ne le s strani strankarskega vodstva, ampak tudi politikov, ki v njegovem obnašanju dotlej niso našli nobenega problema. Med temi je nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich.

Sredi junija je prišlo do terorističnega napada na homoseksualni klub v Orlandu, kar bi republikanskemu kandidatu moralo avtomatično povišati podporo, vendar pa si je Trump čestital, da je predvidel napad, česar volivci niso sprejeli z odobravanjem. Nato je še predsednika Baracka Obamo obtožil simpatiziranja s teroristi.

Drsenje je skušal ustaviti z odpustitvijo šefa kampanje Coreyja Lewandoskega, vendar pa glede na zadnji anketi to (še) ni pomagalo. Ankete za zdaj še niso zajele občutkov volivcev po brexitu, ki ga je Trump podpiral in po odločitvi Britancev, da zapustijo EU, to navdušeno pozdravil. Trump pravi, da bodo isti občutki, ki so Britance prepričali v odhod iz EU, v ZDA njega prinesli na oblast.

Clintonova ne uživa veliko zaupanja, njen nasprotnik pa še manj. V anketi Washington Posta in televizije ABC 61 odstotkov volivcev pravi, da je Clintonova kvalificirana za položaj predsednice, 64 odstotkov pa pravi, da Trump ni. Polovica volivcev ima ob Clintonovi občutek nelagodja, kar 70 odstotkov pa ga ima s Trumpom.

Okrog 66 odstotkov volivcev meni, da je Trump nestrpen do manjšin, 68 odstotkov pa, da so bili napadi na sodnika rasistični. V Anketi Wall Street Journala in NBC Clintonova tolče Trumpa med temnopoltimi z razliko 87 proti pet odstotkom, med Latinoameričani 69 proti 22 odstotkom in med ženskami 52 proti 35 odstotkom. Trump ima prednost med moškimi (48 proti 38 odstotkom) in belci (49 proti 47 odstotkom).

Problem za Trumpa je v tem, da sta oba kandidata Američanom že zelo dobro znana in velika večina volivcev si je mnenje že utrdila. Poleg tega se demokratska stranka počasi konsolidira in se bo dokončno po nacionalni konvenciji konec julija v Philadelphii.

STA


Najbolj brano