Junckerju pri oblikovanju komisarske ekipe primanjkuje žensk

EU vseskozi poudarja zavezo enakosti spolov, ki pa je pri oblikovanju nove komisarske ekipe na preizkušnji. Doslej je kandidate predlagala približno tretjina članic in vsi so moški. Prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker članice poziva, naj predlagajo ženske. V novi ekipi naj bo vsaj deset žensk, pozivajo tudi sedanje komisarke.

Kandidat EPP za predsednika komisije Jean-Claude Juncker Foto: Wikipedia
Kandidat EPP za predsednika komisije Jean-Claude Juncker Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Pred petimi leti je predsednik komisije Jose Manuel Barroso članice izrecno pozval, naj za komisarske položaje predlagajo več žensk. V sedanji komisiji je devet žensk in devetnajst moških. Novi predsednik si bo težko privoščil bolj moško ekipo.

Juncker naj bi v svoji ekipi zagotovil devet žensk

Luksemburžana Jean-Claudea Junckerja, ki ga bo Evropski parlament danes predvidoma izvolil za naslednjega predsednika komisije, tako čaka težka naloga, da zagotovi v svoji ekipi vsaj devet žensk. Približno tretjina članic je namreč svoje kandidate že izbrala - vsi so moški.

Edina ženska, ki se resno omenja kot morebitna članica nove komisije, je italijanska zunanja ministrica Federica Mogherini, ki se poteguje za dvoklobučniški položaj visoke zunanjepolitične predstavnice in podpredsednice komisije.

Juncker bi načeloma lahko zavrnil kandidate, ki so jih članice že predlagale, a ker je večina med njimi nekdanjih premierjev, na primer estonski kandidat Andrus Ansip, ali že preverjenih kadrov, na primer Avstrijec Johannes Hahn, tega ni pričakovati.

Preostane tako pritisk na članice, ki kandidatov še niso izbrale, tudi z obljubo boljšega resorja. Da bi si razširil manevrski prostor, je Juncker članice neformalno že pozval, naj predlagajo dve ali tri imena ter štiri ali pet zaželenih resorjev.

V drugi Barrosovi ekipi ženski spol zastopajo Švedinja Cecilia Malmström, Ciprčanka Andrula Vasiliu, Grkinja Maria Damanaki, Nizozemka Neelie Kroes, Bolgarka Kristalina Georgieva, Danka Connie Hedegaard, Irka Maire Geoghegan Quinn in Britanka Catherine Ashton.

Med deveterico je bila tudi Luksemburžanka Viviane Reding, ki je dvignila veliko prahu s predlogom o ženskih kvotah v podjetjih, a je po evropskih volitvah odšla v poslanske klopi. Začasno jo bo nasledila Martine Reicherts.

Sedanje evropske komisarke so v petek Junckerja v pismu pozvale, naj poskrbi za to, da bo v njegovi ekipi vsaj deset žensk, in spomnile na zavezo članic unije k napredku pri zagotavljanju enakosti spolov.

Na ravnovesje med spoloma opozarjajo tudi v Evropskem parlamentu. Evropski poslanci zaslišijo vsakega kandidata posebej in lahko na glasovanju po koncu zaslišanj zavrnejo celotno komisarsko ekipo, če z njo niso zadovoljni.

Nova Evropska komisija naj bi začela delati 1. novembra

Usklajevanje komisarske ekipe že poteka, bolj formalen izraz pa bo dobilo, ko bo Juncker imenovan za predsednika komisije. Potem je pričakovati tudi odločnejša sporočila in jasneje izražena pričakovanja glede prihodnje komisarske ekipe.

Evropski parlament bo komisarske kandidate po načrtih zaslišal septembra, oktobra pa naj bi glasoval o novi komisarski ekipi kot celoti. Nova Evropska komisija naj bi začela delati 1. novembra.

STA


Najbolj brano