Junckerjeva komisija predlagala zakonodajo za naložbeno ofenzivo

Evropska komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja je danes predlagala zakonodajo za izvajanje naložbenega načrta, ki opredeljuje delovanje in upravljanje evropskega sklada za strateške naložbe ter vzpostavitev odbora strokovnjakov, ki bodo brez geografskih ali sektorskih kvot izbirali projekte, upravičene do podpore v sklopu načrta.

Evropska komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja je danes predlagala zakonodajo za izvajanje naložbenega načrta, ki opredeljuje delovanje in upravljanje evropskega sklada za strateške naložbe ter vzpostavitev odbora strokovnjakov, ki bodo brez Foto: STA
Evropska komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja je danes predlagala zakonodajo za izvajanje naložbenega načrta, ki opredeljuje delovanje in upravljanje evropskega sklada za strateške naložbe ter vzpostavitev odbora strokovnjakov, ki bodo brez Foto: STA

BRUSELJ, STRASBOURG> V komisiji izpostavljajo hitrost pri uresničevanju načrta, s katerim naj bi v prihodnjih treh letih spodbudili za 315 milijard evrov naložb v strateške evropske projekte, zlasti v energetsko, prometno in digitalno infrastrukturo ter v podporo podjetjem z manj kot 3000 zaposlenimi. Zakonodajne predloge so namreč pripravili v 50 dneh po politični predstavitvi načrta.

Zakonodajni predlog v glavnem opredeljujejo delovanje in upravljanje temeljnega stebra načrta - evropskega sklada za strateške naložbe, ki naj bi s semenskim kapitalom zagotavljal varnost zasebnim vlagateljem. Sklad bo vzpostavljen v okviru Evropske investicijske banke (EIB), Evropska komisija bo strateška partnerica.

Kapital za sklad je predviden iz evropskega proračuna in EIB, a komisija k prispevkom poziva tudi članice, ki so bile doslej zadržane. Da bi jih prepričala, je obljubila, da prispevkov v sklad pri ocenjevanju javnih financ ne bo obravnavala obremenilno. Prav tako lahko v sklad prispevajo zasebniki in pravne osebe zunaj unije.

Zakonodajni predlogi predvidevajo vzpostavitev usmerjevalnega odbora, ki bo odločal o naložbenih smernicah, tveganjih, strategijah in prispevkih v sklad. Dokler bosta EIB in komisija edini, ki bosta prispevali v sklad, bo število članov in glasov pri odločanju razdeljeno mednju, sorazmerno z njunima prispevkoma, vse odločitve se bodo sprejemale s soglasjem.

Če bodo v sklad prispevali tudi drugi, se bo število članov in glasov razdelilo sorazmerno glede na prispevke, odločitve pa se bodo sprejemale z navadno večino, če konsenza ne bo mogoče doseči. Nobene odločitve ne bo mogoče doseči brez soglasja komisije in EIB.

Zakonodaja predvideva tudi vzpostavitev naložbenega odbora, ki ga bodo sestavljali neodvisni tržni strokovnjaki in izvršni direktor, odgovorni usmerjevalnemu odboru. Ta odbor bo odločal, kateri projekti so upravičeni do podpore iz sklada, pri čemer ne bo ne geografskih ne sektorskih kvot.

Tretji element v sklopu načrta bo evropsko naložbeno svetovalno vozlišče, ki bo pomagalo prepoznati, pripraviti, razviti in financirati projekte ter bo svetovalo pri uporabi inovativnih finančnih instrumentov in javno-zasebnih partnerstev.

Zakonodaja predvideva tudi vzpostavitev preglednega in ažurnega nabora evropskih projektov, ki bo investitorje obveščal o obstoječih in potencialnih projektih, ki so na voljo, saj je danes pomanjkanje informacij glavna ovira do naložb, poudarjajo v komisiji. Za zdaj je projektna skupina za naložbe opredelila okoli 2000 projektov v skupni investicijski vrednosti 1300 milijard evrov.

STA


Najbolj brano