Juncker svari Trumpa pred možnostjo novih spopadov na Balkanu

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v pogovoru za Financial Times ameriškega predsednika Donalda Trumpa opozoril, da z vzpodbujanjem razpoloženja proti Evropski uniji tvega, da bi na Balkanu lahko znova prišlo do spopadov.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker Foto: STA
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker Foto: STA

RIM > Jean-Claude Juncker je v povsem neposrednem opozorilu Trumpu dejal, da je njegovo navduševanje nad odhodom Velike Britanije iz EU “nadležno”, pa tudi “presenetljivo”. Kaže na to, da novi ameriški predsednik, dosedanji gradbeni mogotec, nima pojma o zapleteni zgodovini Evrope.

To je Juncker povedal že podpredsedniku ZDA Miku Penceu, ko je bil prejšnji mesec v Evropi. “Rekel sem podpredsedniku, 'ne govorite tega, ne vzpodbujajte drugih, naj gredo, ker če bo EU razpadla, potem boste imeli novo vojno na Zahodnem Balkanu'.”

Poudaril je, da je za države v tej regiji pomembno, da imajo perspektivo članstva v EU. “Če jih pustimo same - Bosno in Hercegovino, Republiko srbsko, Makedonijo, Albanijo, vse te države - bomo imeli znova vojno,” je dejal.

Juncker je v pogovoru za Financial Times pred vrhom EU v Rimu govoril tudi o siceršnjih napetostih v transatlanstkih odnosih in tudi o negativnih posledicah odhoda Velike Britanije iz EU, kar je označil za tragedijo.

Ocenil je, da bo brexit Veliko Britanijo glede na ocene Bruslja stal do 60 milijard evrov, napovedal pa je tudi kompleksna in trda pogajanja o ločitvi. “Vsak dan odkrivamo nove probleme, o katerih pred tem nismo vedeli oziroma si jih nismo predstavljali,” je dejal. “Ljudje mislijo, da se bo z brexitom vse to končalo. Ne, to je zgolj začetek,” je dejal.

Tudi sicer je bil zelo kritičen do Trumpa, ki da s svojo retoriko “najprej Amerika” straši Evropejce. “Prvič po drugi svetovni vojni imamo ameriškega predsednika, ki daje vtis, da ga evropske zadeve ne zanimajo,” je dejal predsednik Evropske komisije, ki bo predvidoma naslednji mesec odpotoval v Washington, a še ni jasno, ali se bo s Trumpom tudi srečal.

V Washingtonu “skušajo to popraviti”, vendar pa ima Trump po Junckerjevih besedah “druge prioritete”. “Mimogrede, ničesar ne razume o Evropi,” je še dejal Juncker. “Zadnjič je imel na telefonu Donalda Tuska (predsednika Evropskega sveta), mislil je pa, da ima mene,” je še opisal.

STA


Najbolj brano