Juncker si želi čimprejšnje ločitve z Britanci

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v petek pozval k čimprejšnji ločitvi Velike Britanije od EU. “Ne razumem, zakaj mora britanska vlada čakati do oktobra, da se odloči, ali bo poslala ločitveno pismo v Bruselj,” je dejal za nemško televizijo ARD. “Želim si, da bi bilo to takoj,” je dodal.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker  si želi 
čimprejšnje ločitve z Britanci.  Foto: STA
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker si želi čimprejšnje ločitve z Britanci.  Foto: STA

BRUSELJ > Britanski premier David Cameron je namreč po porazu na četrtkovem referendumu, na katerem se je nekaj manj kot 52 odstotka udeležencev glasovanja odločilo za odhod Združenega kraljestva iz EU, napovedal, da bo odstopil do oktobrskega kongresa konservativne stranke in da bo pogajanja o brexitu prepustil nasledniku. Jean-Claude Juncker se čudi, zakaj je treba zdaj čakati toliko časa.

Predsednik Evropske komisije je sicer priznal, da je upal, da bodo Britanci ostali v EU, vendar pa je zdaj po njegovih besedah ključno, da se ločitev izvede kar najhitreje in z najmanj bolečin. “To ne bo prijateljska ločitev, a tudi ni bila intimna ljubezenska zveza,” je dejal in dodal, da “to ni bil dober dan za Britance in Evropsko unijo, a moramo naprej”, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Cameronovo odločitev, da bo čakal do oktobra, je kritiziral tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Prav tako v izjavi za ARD je to Cameronovo napoved označil za škandalozno, britanski premier pa da je celoten kontinent vzel za talca.

STA


Najbolj brano