Juncker optimistično o Grčiji

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je optimističen, da se bo Grčija s posojilodajalci uspela dogovoriti o rešitvi, sprejemljivi za vse. V minulih tednih sem bil zelo pesimističen, ker ni bilo napredka, zdaj pa je proces spet na tirnicah, je ocenil Juncker v razpravi z evropskimi poslanci v Bruslju.

 Jean-Claude Juncker Foto: STA
Jean-Claude Juncker Foto: STA

BRUSELJ > Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je še povedal, da je v torek govoril z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom, ki je napovedal, da bo Grčija nov celovit seznam podrobnih reform posredovala konec tega ali v začetku prihodnjega tedna.

Pojasnil je tudi namen mini vrha o Grčiji, ki je med nepovabljenimi evrskimi državami, tudi v Sloveniji, naletel na nezadovoljstvo. Namen je bil vzpostaviti stik med ljudmi, ki še niso govorili drug z drugim, bil je zelo koristen sestanek, je poudaril Juncker.

Tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pojasnil, da je bil namen tega mini vrha vzpostaviti medsebojno zaupanje in se izogniti novim nesporazumom, kar jim je tudi uspelo. Kmalu pričakuje nov grški seznam reform in upa, da bo utrl pot do rešitev.

“Kakšna unija je to?”

Tusk je v povezavi z nezadovoljstvom zaradi sestave mini vrha še povedal, da je voditelje evrskih držav povprašal, ali želijo vrh območja evra, pa so menili, da to ni bilo ne potrebno ne koristno.

Mini vrha, ki ga je želel Cipras, so se v noči s četrtka na petek udeležili Tusk, Juncker, nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande, predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi in šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Mini vrh so danes problematizirali tudi nekateri evropski poslanci. Syed Kamall iz skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) je Junckerja in Tuska vprašal, kako je mogoče, da se o najpomembnejšem vprašanju razpravlja ob robu vrha v omejeni sestavi.

Če voditelji članic EU ne razpravljajo o najpomembnejši temi, ker je ta prevroča, kakšen smisel sploh imajo njihovi sestanki, je vprašal Kamall in menil, da nobena tema ne bi smela biti prevroča za razpravo voditeljev članic unije.

Še bolj kritičen je bil vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt, ki omejeno sestavo sestanka o tako pomembni temi obžaluje ter meni, da je nesprejemljiva in slabo znamenje, saj je v navzkrižju z interesi EU in območja evra. “Kakšna unija je to?” je vprašal.

Petminutni sestanek

Pri tem je Junckerja spomnil, kako je skupina voditeljev želela ločen sestanek o Afganistanu po terorističnem napadu leta 2001, pa jim je kot tedanji belgijski premier priskrbel najbolj umazano in temno sobo v Gentu, tako je sestanek trajal le pet minut, nato pa so prišli nazaj.

Verhofstadt je oba predsednika tudi vprašal, kaj so se dogovorili na sestanku o Grčiji. Odgovora na to vprašanje ni dobil, Tusk ga je spomnil le, da takšni sestanki niso njegov izum, ter v svojo obrambo poudaril, da so ga voditelji prosili, naj stori vse v izogib politični krizi in konfrontaciji.

Predstavnica Zelenih Rebecca Harms pa je opozorila, da nezmožnost obvladanja krize v območju evra že predolgo odvrača pozornost od drugih pomembnih tem, ki terjajo pogumne odločitve.

Tako je bilo na vrhu minuli teden, ko je Grčija zasenčila razpravo o energetski uniji, sankcijah proti Rusiji in drugih temah, in tako je bilo danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v razpravi o sklepih marčnega vrha.

Evropski poslanci so sicer plenarno zasedanje začeli z minuto molka v spomin na žrtve torkove letalske nesreče na jugu Francije, v kateri je umrlo 150 ljudi, in na žrtve terorističnega napada v Tuniziji.

STA


Najbolj brano