Juncker o Poljski: Na tej točki ni smiselno govoriti o odvzemu glasovalnih pravic

Evropska komisija je v postopku posvetovanja in dialoga s poljsko vlado, na tej točki se ni smiselno osredotočati na uporabo 7. člena, ki kot skrajno možnost predvideva odvzem glasovalnih pravic, je poudaril šef komisije Jean-Claude Juncker v Bruslju na novinarski konferenci ob začetku novega leta.

Evropska komisija je v postopku posvetovanja in dialoga s 
poljsko vlado, na tej točki se ni smiselno osredotočati na 
uporabo 7. člena, ki kot skrajno možnost predvideva odvzem 
glasovalnih pravic, je poudaril šef komisije Jean-Claude 
Juncker.
Evropska komisija je v postopku posvetovanja in dialoga s poljsko vlado, na tej točki se ni smiselno osredotočati na uporabo 7. člena, ki kot skrajno možnost predvideva odvzem glasovalnih pravic, je poudaril šef komisije Jean-Claude Juncker. 

BRUSELJ > Evropska komisija nima težav s Poljsko, temveč z nekaterimi pobudami poljske vlade; Poljske in poljske vlade ne gre enačiti, je opozoril Jean-Claude Juncker.

Postopek je v tehnični fazi, komisija ima dvome in preverja njihovo utemeljenost v dialogu s poljsko vlado, je pojasnil in ocenil, da obstaja prostor za spremembe v različnih spornih delih zakonodaje.

Juncker: Ni smiselno osredotočati se na uporabo 7. člena pogodbe EU

V tem procesu posvetovanja in dialoga, v katerem komisija sodeluje tudi z Beneško komisijo Sveta Evrope, se ni smiselno osredotočati na uporabo 7. člena pogodbe EU, kar nekateri počnejo, je poudaril Juncker.

Evropska komisija je v sredo sprožila preliminarno preiskavo spornih pravosodnih ukrepov poljske vlade v povezavi z delovanjem ustavnega sodišča, ki sodi v sklop okvira za zaščito pravne države, uvedenega leta 2014, ki ga je EU v primeru Poljske uporabila prvič.

Državne institucije ne spoštujejo zavezujočih odločitev ustavnega sodišča

Temeljni problem je za komisijo dejstvo, da državne institucije ne spoštujejo zavezujočih odločitev ustavnega sodišča. Opozarja pa tudi na ukrepe nove, konservativne poljske vlade, ki posegajo v delovanje ustavnega sodišča.

V povezavi s spornimi ukrepi poljske vlade na področju medijev, ki sprožajo vprašanja o svobodi in pluralnosti medijev, pa je komisija v Varšavo poslala novo pismo, v katerem poljske oblasti poziva k dialogu.

Sporna je uvedba “mini medijskega zakona” konec minulega leta, ki spreminja pravila za imenovanje članov upravnih in nadzornih odborov javne televizije in radia ter postavlja pod vprašaj njihovo neodvisnost.

Brez nadaljnih korakov do sredine marca

Nadaljnjih korakov ni pričakovati pred sredino marca, ko naj bi svoje mnenje o poljskih ukrepih podala Beneška komisija, s katero želijo v Bruslju delati “z roko v roki”.

Preliminarna preiskava je prva faza v sklopu tristopenjskega okvira za odpravljanje sistemskih groženj pravni državi. Na prvi stopnji komisija najprej oceni, ali obstajajo jasna znamenja sistemskih groženj pravni državi. Če ugotovi, da obstajajo, pošlje problematični članici mnenje, v katerem vsebinsko utemelji svoje skrbi.

Na drugi stopnji komisija poda priporočilo ukrepanja kršiteljici za odpravo problemov, na tretji stopnji pa pozorno spremlja izvajanje tega priporočila, pri čemer se lahko v skrajnem primeru odloči za uporabo 7. člena pogodbe EU.

Postopek uporabe 7. člena je dvodelen: prvi del je preventiven in se uporablja v primeru tveganj resnih kršitev, drugi pa predvideva sankcije v primeru obstoja resnih kršitev, vključno z začasnim odvzemom glasovalnih pravic.

Postopek uporabe 7. člena lahko sprožijo tretjina članic, Evropski parlament ali Evropska komisija. Obstoj resnih kršitev lahko opredelijo le voditelji članic EU s soglasjem, o sankcijah pa nato odločajo članice s kvalificirano večino.

STA


Najbolj brano