Juncker nezadovoljen zaradi nezadostnega napredka glede Grčije

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes ob sprejemu grškega premierja Aleksisa Ciprasa v Bruslju izrazil nezadovoljstvo, ker v minulih tednih ni bilo dovolj napredka v pogovorih Grčije s posojilodajalci, a kljub temu izključil neuspeh. Cipras je še vedno optimist in poudarja, da je s politično voljo vse mogoče.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je  ob sprejemu grškega premierja Aleksisa Ciprasa v Bruslju izrazil nezadovoljstvo, ker v minulih tednih ni bilo dovolj napredka v pogovorih Grčije s posojilodajalci. Foto: STA
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob sprejemu grškega premierja Aleksisa Ciprasa v Bruslju izrazil nezadovoljstvo, ker v minulih tednih ni bilo dovolj napredka v pogovorih Grčije s posojilodajalci. Foto: STA

BRUSELJ > “Želim pomagati. Komisija želi pomagati, a komisija ni glavna igralka. Vse odločitve mora sprejeti evroskupina. Nisem zadovoljen z razvojem dogodkov v minulih tednih. Mislim, da nismo dosegli dovolj napredka,” je ocenil Jean-Claude Juncker.

Predsednik komisije je neuradno tarča kritik evrskih članic, da je šel s svojim posredovanjem pri reševanju grškega vprašanja že predaleč.

Kljub temu je Juncker danes zatrdil, da bodo poskušali spodbuditi pogovore v smeri uspešnega izida. “Prijatelju Aleksisu bom predstavil nekaj predlogov, potem pa bomo videli,” je dejal.

Dogovor predvidoma v prihodnjem tednu

Juncker je pri tem izključil možnost neuspeha ter poudaril, da je zdaj čas za sodelovanje Evropejcev, ne za delitve. “Grški premier je na proevropski poti,” je poudaril in izrazil pričakovanje, da bo moč dogovor doseči v prihodnjem tednu.

Tudi Aleksis Cipras je izrazil optimizem, da bo mogoče kmalu najti rešitve, saj se pogovarjajo z dobrimi prijatelji Grčije in predanimi Evropejci. Poudaril je, da je s politično voljo vse mogoče. “Da,” se je strinjal njegov gostitelj.

Juncker je pojasnil, da sta s Ciprasom v stalnem telefonskem stiku, vendar je to njuno drugo srečanje v živo potrebno, ker se morata “fizično soočiti s svojimi idejami”.

Pomoč Evropskega parlamenta pri reševanju brezposelnosti ter oblikovanju načrta za naložbe in rast

Že pred srečanjem z Junckerjem se je Cipras sestal tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem, ki je Grčiji obljubil pomoč parlamenta pri reševanju problema brezposelnosti ter pri oblikovanju grškega načrta za naložbe in rast.

Cipras je po srečanju s Schulzem dejal, da je doslej 90 odstotkov svojega časa porabil za razprave o kratkoročnih rešitvah, in opozoril, da se je treba zdaj osredotočiti na prihodnost.

Grkom je treba posredovati tudi sporočilo upanja, pomoči in solidarnosti njihovih evropskih partnerjev, ne le sporočila o njihovih obveznostih, je poudaril.

Med Grčijo in evrskimi partnericami vse bolj napeto

Grški premier na obisku v Bruslju utrjuje zavezništva, medtem ko je razmerje med Grčijo in njenimi evrskimi partnericami vse bolj napeto. Vrstijo se javne in neuradne kritike grških besed in dejanj.

Še posebej se je v minulih dneh zaostril odnos med Berlinom in Atenami, zlasti med nemškim in grškim finančnim ministrom Wolfgangom Schäublejem in Janisom Varufakisom, ki se že na spoznavnem srečanju nista strinjala niti, da se ne strinjata.

Schulz, tudi sam Nemec, je o tem danes dejal, da različna mnenja pač vodijo v trenja, in svetoval Ciprasu, naj se v prihodnjih dneh sooči s tem problemom.

Grški premier pa je prepričan, da bodo na koncu rešili vse te nesporazume, saj so vsi predani Evropejci. Znova je tudi zatrdil, da bo Grčija konstruktivna in bo izpolnila februarske zaveze, ter opozoril, da problem ni grški, temveč evropski.

Razlog za precej pogoste sestanke Ciprasa s predsednikom parlamenta naj bi bila po neuradnih navedbah tudi Schulzeva prizadevanja, da bi Sirizo, ki je članica evropske levice, zvabil v svojo skupino evropskih socialdemokratov.

V Bruslju od srede potekajo tehnična pogajanja Grčije in mednarodnih posojilodajalcev o fiskalnih ukrepih in reformah v zameno za naslednji obrok finančne pomoči ob podpori tehnične ekipe v Atenah.

STA


Najbolj brano