Juncker na pogovor povabil Bratuškovo

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo v torek začel pogovore s kandidati za komisarje iz držav članic in iz Slovenije bo razgovor opravil s predsednico vlade v odhodu Alenko Bratušek, je danes v Bruslju izjavila Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud.

Bratuškova izjav za medije ob prihodu na forum ni dajala Foto: STA
Bratuškova izjav za medije ob prihodu na forum ni dajala Foto: STA

BRUSELJ > Kot je dodala, v tem trenutku še ne more povedati, kako dolgo bo trajal ta postopek, ker ena država še vedno ni predlagala svojega kandidata, in sicer Belgija.

Slovenija je Junckerju poslala seznam s tremi imeni, na katerem sta poleg Bratuškove še evropska poslanka Tanja Fajon in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec.

Na novinarsko vprašanje, kako bo Juncker ravnal v primeru držav, ki so mu poslale seznam z več kandidati, je Bertaudova danes odgovorila, da bo v primeru Slovenije opravil pogovor z Bratuškovo.

Bratuškova izjav za medije ob prihodu na forum ni dajala, odhajajoči obrambni minister Roman Jakič iz njene stranke ZaAB pa je dejal, da so glede vprašanja izbora komisarja povedali že vse. Predsednik DZ Milan Brglez je na vprašanje, zakaj se je Cerar v pogovorih z Junckerjem nekoliko "potegnil nazaj", dejal, da je treba na vprašanje izbire komisarja gledati "državno, ne partikularno".

Bratuškova zaenkrat edina kandidatka iz Slovenije

Kot so kasneje pojasnili viri blizu Junckerja, je Bratuškova zaenkrat edina kandidatka iz Slovenije, s katero bo imel prihodnji predsednik komisije razgovor, a to seveda ne pomeni, da bo pogovor tudi uspešno opravila. Kdaj bo pogovor, viri niso mogli povedati. Vsi intervjuji bodo sicer potekali v Junckerjevi pisarni v Bruslju.

Jean-Claude Juncker si želi v komisiji ženske z močnim političnim profilom in to naj bi bil tudi razlog, da se je odločil za slovensko premierko v odhodu. Kot je večkrat poudaril, je njegovo vodilo pri oblikovanju ekipe to, da bodo v njej zelo sposobne osebe z močnim političnim profilom, ki bodo zmožne hitro in učinkovito uresničevati politične cilje, ki jih je sredi julija predstavil Evropskemu parlamentu in Evropskemu svetu.

Juncker se bo najprej pogovoril s kandidati iz vseh članic EU, šele nato pa bo - po napovedih prihodnji teden - predstavil razdelitev portfeljev.

Zdaj so mu kandidate poslale vse članice razen Belgije, ki naj bi to storila v prihodnjih dneh. Danska je v nedeljo za svojo kandidatko imenovala ministrico za gospodarstvo in notranje zadeve Margrethe Vestager, Nizozemska pa kandidira vodjo diplomacije Fransa Timmermansa.

Zaslišanja komisarskih kandidatov v Evropskem parlamentu so predvidena od 22. do 30. septembra. Drugi krog zaslišanj, v primeru težav s posameznimi kandidati, je predviden od 13. do 15. oktobra. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi odločal na plenarnem zasedanju od 20. do 23. oktobra, komisija pa naj bi mandat nastopila z novembrom.

Erjavec: To ni moja odločitev, to je Junckerjeva odločitev

Napoved, da se bo Juncker pogovoril samo z Bratuškovo, je odmevala tudi ob robu Strateškega foruma Bled. Erjavec je tako v izjavi za medije dejal, da bo seznanil javnost, če ga bo Juncker poklical na razgovor. "To ni moja odločitev, to je Junckerjeva odločitev," je povedal.

Med referencami, ki govorijo njemu v prid, je spomnil, da je bil minister za obrambo, minister za okolje, zdaj je zunanji minister, bil je tudi državni sekretar na ministrstvu za pravosodje. "Imam politične izkušnje. Ampak to nič ne velja, pomembno je, kaj misli Jean-Claude Juncker," je dejal.

Fajonova pa je za medije dejala, da je Bratuškova očitno Junckerjeva kandidatka. "Ali bo to sprejela tudi nova slovenska vlada, tudi novi premier Miro Cerar, pa je vprašanje naslednjih dni. Lahko samo rečem, da si želim, da bo v Bruselj odšla najboljša ekipa iz Slovenije," je povedala.

Fajonova brez povabila

Sama Junckerjevega vabila do danes ni dobila. Na vprašanje, ali pričakuje, da bi Juncker na razgovor povabil še koga drugega, če po pogovoru z Bratuškovo ne bo zadovoljen, je dejala, da o tem težko sodi. "Si pa predstavljam, da sta Juncker in Bratuškova morda opravila tudi kakšen pogovor več, kot je javnost z njim seznanjena," je dodala.

Kot pravi, je treba počakati tudi na zaslišanja kandidatov v Evropskem parlamentu. "Bomo videli, kako bodo potekala zaslišanja. V Evropskem parlamentu se bomo zaslišanja močno lotili tudi, ko bo prišlo do integritete in do celega postopka, ki ga je vodila sama premierka v odstopu," je povedala.

Medtem ko Erjavec potez mandatarja za sestavo nove vlade Mira Cerarja v tem primeru ni komentiral, je Fajonova dejala, da ima Cerar tudi drugo možnost. "Zaslišanja v Evropskem parlamentu se bodo začela po 20. septembru, praktično do takrat bi lahko tudi nova slovenska vlada spremenila seznam in poslala v Bruselj nekoga tretjega, kar bi bilo mogoče v celotni zmedi, ki je nastala, celo najboljša rešitev," je dejala.

STA


Najbolj brano