Juncker kandidat za predsednika Evropske komisije

Voditelji članic EU so danes v Bruslju za predsednika Evropske komisije predlagali Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja. "Odločitev je sprejeta. Evropski svet predlaga Jean-Clauda Junckerja za naslednjega predsednika Evropske komisije," je tvitnil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Voditelji članic EU so danes v Bruslju za predsednika Evropske komisije predlagali Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja Foto: Sebastien Pirlet
Voditelji članic EU so danes v Bruslju za predsednika Evropske komisije predlagali Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja Foto: Sebastien Pirlet

BRUSELJ > Juncker za izvolitev na položaj potrebuje še absolutno večino v Evropskem parlamentu, ki bo o tem predvidoma glasoval 16. julija. Na isti dan naj bi bil v Bruslju izredni vrh unije, na katerem bodo odločali še o drugih vodilnih položajih v uniji.

Premier z najdaljšim stažem v Evropi

Jean-Claude Juncker, ki je bil na čelu luksemburške vlade od 1995 pa vse do 2013 in se je ponašal z nazivom premierja z najdaljšim stažem v Evropi, bil pa je tudi prvi šef evroobmočja, je sedaj postal kandidat za novega predsednika Evropske komisije, na katerem bo nasledil Španca Joseja Manuela Barrosa.

59-letni Juncker, rojen 9. decembra 1954, je povojni otrok. Njegov oče, ki naj bi imel pomemben vpliv na njegovo življenje, je bil med drugo svetovno vojno na silo rekrutiran v nemško vojsko, sicer pa je bil sindikalist in jeklarski delavec.

V Strasbourgu v Franciji je študiral pravo in leta 1980 postal odvetnik. Vendar tega poklica ni nikoli opravljal, saj je začel delovati v luksemburški Krščansko-socialni stranki (CSV).

Leta 1982 je postal državni sekretar na ministrstvu za delo in odtlej je ves čas sodeloval v luksemburški vladi.

Leta 1984 je bil prvič izvoljen v luksemburški parlament in v vladi Jacquesa Santerja prevzel položaj ministra za delo. Tik pred luksemburškimi volitvami leta 1989 je bil hudo poškodovan v avtomobilski nesreči, po kateri je bil dva tedna v komi.

V času pogajanj o maastrichtskem sporazumu, ki je bil podlaga za evropsko monetarno unijo, je bil finančni minister, januarja 1995 pa je postal še premier.

Med letoma 2005 in 2013 je bil na čelu skupine držav z evrom. Po uveljavitvi lizbonske pogodbe, ki je delovanje evroskupine formalizirala, je bil januarja 2010 izvoljen za njenega prvega predsednika za dve leti in pol.

Mandat so mu julija 2012 še enkrat podaljšali, a je napovedal, da se bo umaknil najpozneje v začetku leta 2013, kar je tudi storil. Nasledil ga je Nizozemec Jeroen Dijsselbloem.

Jezični Juncker ni bil po godu niti Merklovi niti Sarkozyju

Vmes se je neuspešno potegoval za položaj predsednika Evropskega sveta, ki ga je nato zasedel Belgijec Herman Van Rompuy.

Jezični Juncker, ki ni nikdar skoparil s kritikami na račun prestolnic, tudi Berlina in Pariza, pač ni bil idealen kandidat za tedanja krojača evropske politike, nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Nek evropski uradnik je Junckerjev slog brez dlake na jeziku nekoč komentiral z besedami, da ima luksemburški premier "dve katastrofalni hibi - ima svoje mnenje o stvareh in to mnenje tudi izrazi".

Juncker poleg materne luksemburščine tekoče govori nemško, angleško in francosko. Znan je po smislu za humor in je tudi ljubitelj konjaka in verižni kadilec.

Je predan evropskemu projektu in leta 2006 je za to prejel tudi eno najprestižnejših evropskih nagrad, nagrado Karla Velikega.

“Juncker je najbolj socialističen krščanski demokrat, kar jih je”

Čeprav je ves čas deloval v luksemburški desnosredinski krščansko-socialni stranki, zagovarja stališča, ki veljajo za "načela levice. Juncker je najbolj socialističen krščanski demokrat, kar jih je," je pred časom ocenil vodja evropskih zelenih Daniel Cohn-Bendit.

Pred letošnjimi evropskimi volitvami je Evropska ljudska stranka (EPP) Junckerja imenovala za svojega vodilnega kandidata, ki naj bi v primeru zmage postal novi predsednik Evropske komisije.

Tovrstno tolmačenje pravil pri imenovanju prvega moža komisije je vznejevoljilo številne in namera, da bi ta položaj prevzel Juncker, je sprožila najostrejši spor znotraj EU po krizi evroobmočja.

Njegov največji nasprotnik je britanski premier David Cameron, ki je napovedal, da se bo "vse do konca" boril proti Junckerjevemu imenovanju na čelo Evropske komisije. Po prepričanju britanskega premiera in drugih kritikov Juncker pooseblja staro, odmaknjeno in preveč regulirano EU.

STA


Najbolj brano