Juncker: Schengen bo ostal

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu zavzel za ohranitev schengenskega območja. Prosto gibanje po tem območju bo po njegovem moč ohraniti le ob okrepljenem varovanju zunanjih meja EU. S tem so se v razpravi pred vrhom EU strinjali številni evropski poslanci.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je 
danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu zavzel za 
ohranitev schengenskega območja.
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu zavzel za ohranitev schengenskega območja. 

STRASBOURG > “Schengen bo ostal,” je parlamentarcem zagotovil Jean-Claude Juncker. “Storili bomo vse, da zaščitimo, kar smo zgradili, ter da to še izboljšamo in okrepimo,” je poudaril.

Ob tem je ocenil, da bo prosto gibanje v schengenskem območju moč ohraniti le, če bo unija zaščitila svoje zunanje meje. V torek predstavljene predloge komisije, ki med drugim predvidevajo vzpostavitev skupne evropske obalne straže in večje pristojnosti agencije za zunanje meje Frontex, pa je označil za “mehanizem popravila” schengenskega sistema.

Vodja liberalcev: Nova evropska mejna in obalna straža je ključna za prihodnost Evrope

Juncker je še dejal, da bodo v prihodnje na zunanjih mejah unije sistematično nadzorovali tudi državljane EU. To je po njegovem “cena nevarnega sveta”. Poudaril je, da terorizem ne pozna meja. Na predsodke, da se teroristi skrivajo med begunci, ki množično prihajajo v Evropo, pa je predsednik Evropske komisije odgovoril: “Teroristi raje potujejo z letalom kot z gumenjakom.”

Zavzel se je tudi za tesnejše sodelovanje s Turčijo, saj se, kot je dejal, begunska kriza ne začne na evropskih mejah. Izrazil je upanje, da bodo pri prostovoljnem sprejemanju sirskih beguncev iz Turčije sodelovale vse članice unije.

Zaščita zunanjih meja unije bo tudi ena od tem dvodnevnega vrha EU, ki se bo v četrtek začel v Bruslju. Njen pomen so izpostavljali številni evropski poslanci, ki so sodelovali v današnji razpravi, med njimi jih je več pohvalilo v torek predstavljene načrte Evropske komisije v zvezi s tem.

“Nova evropska mejna in obalna straža je ključna za prihodnost Evrope. Brez tega bo schengna konec in 'pingpong z begunci' med državami članicami se bo nadaljeval,” je izpostavil vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt. Po njegovem mnenju morajo voditelji držav članic v četrtek vsaj podpreti načrte Bruslja ter pospešiti zakonodajne postopke za vzpostavitev skupne obalne straže, je še dejal.

Tanja Fajon: Schengen je na kocki

“Schengen je na kocki, države uvajajo okrepljene mejne nadzore,” je dejala poslanka iz Slovenije Tanja Fajon in dodala, da jo boli, ko spremlja gradnjo ograje na slovenskih mejah. Po njenih besedah potrebujemo jasne zaveze voditeljev na vrhu ta teden, institucij, agencij in držav v naši soseščini. “Države Zahodnega Balkana ne bodo več dolgo zmožne zagotavljati podpore pritisku beguncev,” je opozorila.

Dodala je, da mora biti boljše upravljanje zunanjih meja unije naša skupna prednostna naloga in ne nevarni poskusi oblikovanja mini schengna, ki bodo razdrli Evropo. “Svoboda gibanja je simbol evropskega povezovanja,” je poudarila.

Poslanec iz Hrvaške Ivan Jakovčić (Alde) je Fajonovo vprašal, ali jo kaj skrbi postavljanje bodeče žice na slovensko-hrvaški mejo. “Skrbi me enako kot vas,” je dejala Fajonova in dodala, da gre za posledico neodgovornosti EU in evropskih vlad. “Le skupaj lahko uredimo zadeve, schengen moramo ohraniti, žice pa morajo postati stvar preteklosti,” je poudarila.

Do žice na slovensko-hrvaški meji je bila kritična tudi hrvaška poslanka Ruža Tomašić. “Žica ni odvrnila še nobenega migranta, je pa na njej umrlo že veliko živali,” je dejala.

STA


Najbolj brano