Juncker Atenam: Počutim se izdanega, naredil sem vse za dogovor

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na današnji težko pričakovani novinarski konferenci ostro kritiziral grško vlado. Kot je dejal, se po zanj povsem nepričakovani napovedi referenduma ter nenadni prekinitvi pogajanj počuti izdanega. Grke je pozval, naj v nedeljo glasujejo za Evropo, in jim zatrdil, da je naredil vse, kar je lahko.

Jean-Claude Juncker je Grke odločno pozval, naj v nedeljo 
na referendumu glasujejo za Evropo. Foto: STA
Jean-Claude Juncker je Grke odločno pozval, naj v nedeljo na referendumu glasujejo za Evropo. Foto: STA

BRUSELJ > Juncker je pred novinarji danes nastopil zelo čustveno in z močnimi izjavami. Večkrat je poudaril, da je ob razvoju dogodkov v minulih dneh, ko je dolgotrajna pogajanja med Atenami in posojilodajalci nenadoma prekinila odločitev grške vlade za razpis referenduma, izredno razočaran in žalosten ter se počuti izdanega.

Vlada premierja Aleksisa Ciprasa ima vso pravico, da se posvetuje z ljudmi, je poudaril Juncker, a obenem oblastem v Atenam očital predvsem dvoje - da njega osebno s tem niso v naprej seznanile, čeprav sta s Ciprasom ure in ure preživela skupaj na pogajanjih, ter da grški narod zavajajo s polresnicami glede pogajanj in mu ne predstavijo "celotne zgodbe in resnice".

Novega predloga za Grčijo, o katerem so ugibali nekateri mediji, Juncker danes ni predstavil. Je pa toliko bolj odločno branil zadnjo ponudbo posojilodajalcev, ki je bila na koncu na mizi in jo je komisija v nedeljo tudi objavila. Zatrdil je, da to ni nikakršen "neumen varčevalni paket", ampak izredno "poštena" in "socialno pravična" ponudba.

Večkrat je izpostavil, da je sam naredil prav vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi dosegli dogovor. "Zame izstop Grčije iz evrskega območja nikoli ni bil in nikoli ne bo možnost," je zatrdil. Prav tako je branil institucije EU in voditelje držav članic evrskega območja, češ da so pokazali veliko prožnost in so bili zelo odprtih rok.

Grke je odločno pozval, naj v nedeljo na referendumu glasujejo "da" in "za Evropo", ne glede na to kakšno točno bo vprašanje. Kot je dejal, je prišel "trenutek resnice" in čas, da Grki dvignejo svoj glas in oblikujejo lastno usodo.

Sporočil jim je, da procesa še ni konec in da možnost za rešitev še obstaja, se pa res iztekajo zadnje minute in sekunde. Kot je poudaril, mu je grški narod izredno pri srcu in nikoli ga ne bo pustil na cedilu. "Grčija je članica evropske družine in želim, da ta družina ostane skupaj," je poudaril. STA


Najbolj brano