Juncker: Evropa se mora s težavami spopasti takoj

Nova Evropska komisija pod vodstvom Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja je danes začela petletni mandat, ki bo trajal do 31. oktobra 2019. "Čas je, da zavihamo rokave in poprimemo za delo. Evropa se mora s težavami, ki jo pestijo, spopasti takoj," je ob začetku mandata v sporočilu za javnost danes zapisal Juncker.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Kot je dodal, bo od danes skupaj s svojo ekipo storil vse, da Evropi zagotovi nov začetek, kot so obljubili. "Obkrožen z močno in izkušeno ekipo že nestrpno čakam, da v naslednjih petih letih Evropo povedem novim zmagam naproti," je še poudaril Juncker.

Kot poudarjajo v Bruslju, je tokrat prvič, odkar so bila leta 1994 uvedena zaslišanja pred Evropskim parlamentom, da je Evropska komisija pravočasno prevzela delo.

Nova Evropska komisija je tudi prva, ki je bila oblikovana v skladu z lizbonsko pogodbo. Pri imenovanju njenega prvega moža je tako pomembnejšo vlogo kot doslej odigral izid evropskih volitev. Juncker je bil kandidat Evropske ljudske stranke (EPP), ki je v parlamentu osvojila največ sedežev.

Evropski parlament je 59-letnega Junckerja na položaj potrdil julija. Sledilo je oblikovanje komisarske ekipe, na seznamu katere je bila iz Slovenije prvotno nekdanja premierka Alenka Bratušek. Kot edina od kandidatov ni prejela potrditve pristojnega odbora in je od kandidature odstopila. Zamenjala jo je Violeta Bulc, ki ji je Juncker zaupal prometni resor. Parlament je zeleno luč celotni ekipi dal 22. oktobra.

Juncker obljublja komisijo, ki bo delovala usklajeno, reševala strateška vprašanja in spoštovala načelo subsidiarnosti. Napoveduje 300 milijard težek investicijski program in fleksibilno uresničevanje pravil pakta za stabilnost in rast. Obenem obljublja tudi večji poudarek na socialnih vprašanjih.

Novost nove komisije je tudi večja vloga podpredsednikov, ki bodo igrali neke vrste usklajevalno vlogo med z njihovim področjem vsebinsko povezanimi resorji.

Z začetkom mandata Junckerjeve komisije, ki se bo na prvi seji sešla v sredo, se iz Bruslja poslavlja ekipa Joseja Manuela Barrosa, s katero odhaja tudi dosedanji komisar iz Slovenije Janez Potočnik.

STA


Najbolj brano