Juncker Ciprasu ponudil še zadnji predlog za rešitev krize?

Evropski posojilodajalci naj bi grškemu predsedniku vlade Aleksisu Ciprasu ponudili še zadnji predlog, ki bi v zadnji minuti omogočil rešitev grške krize, je dejal vir blizu EU. Cipras bi moral pisno sprejeti zadnji kompromis ter se zavezati, da bo pred referendumom o ukrepih državljane pozval, naj jih podprejo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

BRUSELJ > Predlog naj bi grškemu premierju Aleksisu Ciprasu v ponedeljek ponudil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Cipras bi moral zaveze sprejeti in jih pisno posredovati Junckerju, vodji evroskupine Jeroenu Dijssebloemu, nemški kanclerki Angeli Merkel in francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu.

To bi lahko vodilo k novemu zasedanju evroskupine, je še pojasnil vir, ki ne želi biti imenovan.

Iz Aten pa zaradi preklicane dopoldanske novinarske konference vlade in napovedi popoldanske konference za tuje novinarje prihajajo ugibanja, da bi se lahko Grčija vrnila za pogajalsko mizo.

Grški časnik Kathimerini poroča, da naj bi Cipras o evropskem predlogu resno premišljeval, saj naj bi ga k temu nagovarjali tudi nekateri člani vlade. Neimenovani viri so časniku dejali, da naj bi premier Evropski komisiji že potrdil, da predlog pregledujejo.

Kot še piše časnik, naj bi šlo za predlog, ki ga je komisija predstavila v nedeljo, v katerem od Grčije med drugim zahteva poenotenje osnovne stopnje davka pri 23 odstotkih, ta pa bi vključevala tudi gostinske storitve, ki so do zdaj uživale znižano stopnjo davka. Davek v višini 13 odstotkov pa bi med drugim obdržale hotelske storitve. Ni jasno, če so v zdajšnjem predlogu predvidene še kakšne dodatne spremembe, dodaja Kathimerini.

Če bi predlog v Atenah sprejeli, bi evroskupina lahko sklenila, da obljubo o podaljšanju posojil, nižjih obrestih in podaljšanju moratorija na obresti izpeljejo oktobra.

STA


Najbolj brano