Josipović bo ustanovil novo levosredinsko stranko

Nekdanji hrvaški predsednik Ivo Josipović je danes potrdil, da bo sredi maja ustanovil novo levosredinsko politično stranko. Pojasnil je, da se v svojo nekdanjo stranko SDP ni vrnil, ker niso bili pripravljeni podpreti reform, ki jih je predstavil med kampanjo pred predsedniškimi volitvami. Pričakuje, da bodo parlamentarne volitve jeseni.

Nekdanji hrvaški predsednik Ivo Josipović je  potrdil, da bo 
sredi maja ustanovil novo levosredinsko politično stranko. Foto: Gregor Mlakar
Nekdanji hrvaški predsednik Ivo Josipović je potrdil, da bo sredi maja ustanovil novo levosredinsko politično stranko. Foto: Gregor Mlakar

ZAGREB > “Drži, da bom ustanovil stranko. To bo levosredinska stranka, z mlajšimi ljudmi, ki so se politično že potrdili. Ime naj ostane še skrivnost. Ustanovna skupščina bo sredi maja,” je napovedal Ivo Josipović v današnjem pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Pojasnil je, da bo temelj delovanja nove stranke izvajanje reform in reševanje problemov v državi s svežimi idejami. Dejal je, da bodo v njegovi stranki tudi ljudje, ki so bili v drugih političnih strankah, v katerih niso dobili dovolj prostora za svoje delovanje.

Na novinarsko vprašanje, zakaj ni nadaljeval politične kariere v SDP, je Josipović odgovoril, da socialdemokrati niso bili pripravljeni na njegove reforme, ki jih bo poskusil uresničiti na novi politični levosredinski poti.

Ocenil je, da je pomanjkanje reform največji problem aktualne levosredinske vlade. “Praksa je pokazala, da je v naših institucijah veliko problemov, kot so počasno reševanje sporov na sodiščih in nerazumni predpisi, ki ovirajo gospodarstvo. Tudi na krizo so se odzvali počasi,” je dejal.

Potrdil je tudi, da ne bo izkoristil zakonske pravice in ustanovil urada bivšega predsednika, kot je to naredil njegov predhodnik Stipe Mesić. Poleg novega političnega angažmaja se bo vnovič posvečal delu na zagrebški pravni fakulteti.

Josipović je januarja tesno izgubil v drugem krogu predsedniških volitev proti kandidatki HDZ Kolindi Grabrar-Kitarović.

Med kampanjo je predstavljal svoj program Nova pot, ki temelji na ustavnih spremembah. Te naj bi omogočile korenite reforme volilne zakonodaje, javne uprave in administrativno preoblikovanje države z namenom krepitve demokracije ter gospodarskega in trajnostnega razvoja.

STA


Najbolj brano