Johnson se ne bo potegoval za Cameronov stolček

Nekdanji londonski župan in vodja tabora za odhod Velike Britanije iz EU Boris Johnson je danes napovedal, da se ne bo potegoval za položaj vodje vladajoče konservativne stranke in premierski stolček. Jonhson je dolgo časa veljal za favorita za naslednika Davida Camerona.

Nekdanji londonski župan in vodja tabora za odhod Velike 
Britanije iz EU Boris Johnson je danes napovedal, da se ne bo 
potegoval za položaj vodje vladajoče konservativne stranke 
in premierski stolček. Foto: Andraž Gombač
Nekdanji londonski župan in vodja tabora za odhod Velike Britanije iz EU Boris Johnson je danes napovedal, da se ne bo potegoval za položaj vodje vladajoče konservativne stranke in premierski stolček. Foto: Andraž Gombač

LONDON > Slednji je po referendumski odločitvi za brexit pred tednom dni napovedal odstop, konservativci pa so nato odprli pot za izbiro novega šefa stranke in vlade. Člani stranke so imeli danes do 13. ure po srednjeevropskem času možnost vložiti kandidature za položaj, ime novega šefa bodo konservativci objavili 9. septembra.

Johnson je danes obelodanil, da je prišel do zaključka, da ne more biti človek, ki bi državo vodil po odločitvi za izstop iz EU. "Po posvetih s kolegi in spričo okoliščin v parlamentu sem prišel do sklepa, da ta človek ne morem biti jaz," je v nastopu v središču Londona sporočil Johnson.

Dvainpetdesetletnik je sicer zelo priljubljen med prebivalstvom, ne pa tudi med konservativnimi poslanci, ki so imeli do njega zadržke že v preteklosti.

Kandidaturo za vodjo konservativcev in vlade sta pred tem danes napovedala 59-letna notranja ministrica Theresa May in 48-letni pravosodni minister Michael Gove.

Slednji je bil tako kot Johnson v taboru zagovornikov brexita, danes pa ga je jasno napadel. Kot je dejal, ne verjame, da bi Johnson lahko prevzel vodstvo in oblikoval ekipo za prihodnje naloge.

V razvpiti evroskeptičarki Mayevi, ki je številne presenetila, ko se je pred referendumom - v znak discipline v vladi - priključila taboru za obstanek v EU, medtem številni torijci vidijo človeka kompromisa, ki bi bil zmožen združiti stranko, globoko razklano glede EU.

Poleg Mayeve in Gova sta doslej kandidaturo napovedala še minister za delo Stephen Crabb in nekdanji obrambni minister Liam Fox.

STA


Najbolj brano