Jemenski uporniki zavzeli z nafto bogato mesto

Hutijski uporniki v Jemnu so kljub letalskim napadom arabske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije danes zavzeli z nafto bogato mesto Atak, prestolnico province Šabva. Vladne in vladi naklonjene sile pa so sporočile, da je bilo v zračnih napadih in zasedi ubitih najmanj 20 jemenskih upornikov.

 Provinca Šabva v Jemnu Foto: Wikipedia
Provinca Šabva v Jemnu Foto: Wikipedia

SANA, ADEN > Hutiji med osvajanjem Ataka po poročanju francoske tiskovne agencije AFP niso naleteli na odpor varnostnih sil, ki naj bi bile zveste prejšnjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu. Hutiji sicer že nadzirajo tudi druge dele province Šabva.

Vladne in vladi naklonjene sile so medtem sporočile, da je bilo v zračnih napadih in zasedi ubitih najmanj 20 jemenskih upornikov. 14 naj bi jih izgubilo življenje v osmih letalskih napadih na njihove položaje blizu Dar Saada, četrti na severu pristaniškega mesta Aden. V bližnjem mestu Daleh je bilo ubitih šest Hutijev, ko so padli v zasedo borcev zvestih predsedniku Abedrabu Mansurju Hadiju.

Od začetka letalskih napadov pred skoraj tremi tedni je bilo po najnovejših podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ubitih 643 ljudi, ranjenih pa 2226. Organizacija je pojasnila, da ti podatki temeljijo zgolj na statistikah zdravstvenih ustanov med 19. marcem in 6. aprilom, tako da je dejansko število žrtev konflikta v Jemnu precej višje.

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes pozval Savdsko Arabijo, naj ustavi napade na jemenske upornike in poudaril, da bi si države v regiji morale prizadevati, da sprte strani spravijo za pogajalsko mizo. “Pridite, da vsi razmislimo o koncu vojne. Razmislimo o prekinitvi ognja in dovolite nam, da privedemo Jemence za pogajalsko mizo, da bi odločili o svoji prihodnosti,” je poudaril v nagovoru na iranski televiziji.

Tudi iranski vrhovni verski voditelj Ajatola Ali Hamenej je menil, da je savdsko posredovanje v Jemnu napaka. Zalivsko monarhijo je celo obsodil, da s pobijanjem civilistov izvaja genocid, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so medtem Iranu znova očitale, da podpira šiitske upornike v Jemnu. Washington naj bi zlahka sledil pomoči, ki jo Iran pošilja v državo. “Očitno je, da iz Irana prihajajo zaloge. Vsak teden prispejo številna letala,” je v sredo za ameriško televizijo PBS dejal ameriški državni sekretar John Kerry.

“Iran mora spoznati, da ne bomo le stali ob strani in gledali destabiliziranja regije,” je Kerry še poudaril po poročanju AFP.

STA


Najbolj brano