Jemenski uporniki se bližajo začasni prestolnici predsednika

Šiitski uporniki v Jemnu se bližajo mestu Aden, v katerem je predsednik Abedrabo Mansur Hadi vzpostavil začasno prestolnico. Danes so zasedli ključno letališče in vojaško bazo pri Adnu, popoldne pa je vojaško letalo bombardiralo tudi palačo, v kateri si je Hadi uredil rezidenco, poročajo tuje tiskovne agencije.

Aden Foto: Wikipedia
Aden Foto: Wikipedia

ADEN > Baza al Anad leži le kakih 50 kilometrov severno od tega pomembnega pristaniškega mesta na jugu Jemna. Hutiji in njihovi zavezniki, ki podpirajo nekdanjega predsednika Alija Abdulaha Saleha, so jo zavzeli ponoči.

Zatem je popoldne vojaško letalo bombardiralo rezidenco Abedraba Mansurja Hadija v Adnu. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik Hadijeve varnosti, je letalo na predsedniški kompleks izstrelilo tri rakete. Z območja se zdaj vije dim, še poroča AFP.

Vmes so se sicer pojavila tudi poročila, da je Hadi že pobegnil iz Adna v tujino, a so njegovi predstavniki to zanikali in pojasnili, da se je zgolj umaknil na varnejše območje znotraj mesta.

Na območje nekdanjega Južnega Jemna, ki je bil svoj čas svoja država, so uporniški Hutiji sicer vstopili v torek na dveh točkah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jemen je zdrsnil v kaos leta 2012, ko so državo zajeli množični protesti in prisilili dolgoletnega predsednika Saleha k odstopu. Zatem se je začelo nasilje med šiitskimi Hutiji na eni strani ter sunitskimi plemeni, ki podpirajo sedanjega predsednika Hadija. Na strani slednjih pa naj bi se borili tudi borci teroristične mreže Al Kajda.

Hutiji so septembra lani prevzeli nadzor v Sani in v večini severnega Jemna. Za nekaj časa so tudi zajeli predsednika Hadija, a mu je uspelo pobegniti in si je zdaj v Adnu ustvaril začasno prestolnico svoje vlade.

Hutiji sicer zatrjujejo, da se borijo proti korupciji in ekstremizmu v državi. A mednarodna skupnost je na strani predsednika Hadija, saj je bil velik zaveznik ZDA v boju proti skrajnežem na Arabskem polotoku.

Hadija je v nedeljo podprl tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki je podčrtal pomen enotnega Jemna. Posebni odposlanec ZN za Jemen Jamal Benomar je sicer na nedeljskem nujnem zasedanju zaradi položaja v Jemnu opozoril, da je država tik pred državljansko vojno in da se bo položaj po njegovi oceni še poslabševal. VS ZN je zagrozil tudi z ukrepi proti Hutijem, če ne bodo vrnili nadzora v Sani in drugod legitimnim oblastem pod vodstvom Hadija.

STA


Najbolj brano