Jemenski uporniki in vlada pristali na mirovna pogajanja

Šiitski hutijski uporniki in jemenska vlada v izgnanstvu so danes potrdili svojo udeležbo na mirovnih pogovorih v Ženevi, h katerim je v sredo pozval Varnostni svet ZN. Cilj pogovorov je končanje več kot dvomesečne vojne, ki je po podatkih ZN terjala skoraj 2300 smrtnih žrtev.

Sana Foto: Wikipedia
Sana Foto: Wikipedia

SANA > Srečanje v Ženevi bo okvirno 14. junija, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Gre za prvi resen znak v prizadevanjih za prekinitev spopadov, ki so pripeljali do - kot situacijo opisujejo Združeni narodi - “katastrofalne” humanitarne situacije.

“Sprejeli smo povabilo ZN, da v Ženevi sedemo za pogajalsko mizo brez predpogojev,” je dejal Daifallah al Shami, višji član uporniškega političnega gibanja. Kot je dodal, uporniki “ne bodo sprejeli pogojev” drugih strani.

Minister za informacije jemenske vlade v izgnanstvu Ezzedine al Isbahi pa je dejal, da bo tudi vladna stran v Švico poslala svojo delegacijo.

V Jemnu je od začetka spopadov v sredini marca do sedaj umrlo skoraj 2300 ljudi, od tega polovica civilistov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi državljanske vojne med vojsko predsednika Abdraba Mansur Hadija in hutijskimi uporniki, je bilo več kot milijon ljudi primoranih zapustiti svoje domove, navaja Urad ZN za usklajevanje humanitarnih aktivnosti. Obenem dodaja, da je več kot 20 milijonov izmed 25 milijonov vseh Jemencev odvisnih od humanitarne pomoči.

Jemen je v krizi, odkar so šiitski hutijski uporniki septembra lani zavzeli prestolnico Sana in nato napredovali do mesta Aden na jugu države, zaradi česar je predsednik Hadi pobegnil v izgnanstvo v Savdsko Arabijo.

Koalicija arabskih držav pod vodstvom Rijada je 26. marca začela izvajati zračne napade na Jemen. Cilj je Hutije, ki uživajo podporo Irana, potisniti nazaj in znova vzpostaviti oblast Hadija.

STA


Najbolj brano