Jemenski parlament preložil razpravo o predsedniku

Parlament v Jemnu je danes znova preložil izredno sejo, na kateri naj bi razpravljali o odstopu predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija. S tem so poslanci še podaljšali obdobje političnega vakuuma, ki hromi državo.

Parlament v Jemnu je danes znova preložil izredno sejo, na kateri naj bi razpravljali o odstopu predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija.  Foto: Wikipedia
Parlament v Jemnu je danes znova preložil izredno sejo, na kateri naj bi razpravljali o odstopu predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija.  Foto: Wikipedia

SANA > Novega datuma seje še niso določili in ga bodo sporočili naknadno, AFP povzema poročanje jemenske tiskovne agencije Saba.

Abdrabuh Mansur Hadi, ključni ameriški zaveznik v boju proti Al Kaidi, je svoj odstop parlamentu podal v četrtek. Kot je poudaril, ne more ostani na položaju, medtem ko je država v popolnem krču.

Njegov odstop mora sicer potrditi parlament. Po prvih načrtih naj bi se razprava v parlamentu odvila že v petek, a so jo nato prestavili na današnji dan, saj nekateri poslanci niso bili v Sani in so jim želeli dati čas, da se vrnejo v prestolnico.

Med odsotnimi je bil tudi predsednik parlamenta Jahja al Raje, ki je odpotoval v sosednjo Savdsko Arabijo, da bi izrazil sožalje ob smrti tamkajšnjega kralja Abdulaha. Ali se je do danes že vrnil v domovino, ni znano.

V soboto se je več tisoč ljudi v Sani zgrnilo na ulice, da bi protestirali proti Hutijem, šiitsko milico, ki je v mesto prodrla septembra lani. Pred dnevi je milica poskušala izvesti državni udar.

Spopadi med suniti in šiiti vodijo Jemen v vse večji razkol v državi. Nekdanji predsednik Jemna, Ali Abdulah Saleh, ki so ga protesti v začetku leta 2012 odnesli z oblasti, naj bi podpiral Hutije.

Hadi je v napovedi odstopa sporočil, da se je država znašla v “popolnem zastoju” in da ne more doseči ciljev, zaradi katerih je prevzel predsedniški položaj. Njegov odstop sproža strahove pred izbruhom popolnega kaosa, nevladne organizacije pa že svarijo pred humanitarno krizo.

STA


Najbolj brano