Jeklarji kličejo EU na pomoč proti kitajskemu dampingu

Sedem največjih evropskih proizvajalk jekla je EU v skupni izjavi pozvalo, naj stori več za zaščito panoge, ki se sooča z ogromnimi problemi zaradi prevelike globalne proizvodnje ter konkurence s trgov, kot je Kitajska.

Fotografija je simbolična Foto: Reuters
Fotografija je simbolična Foto: Reuters

BRUSELJ > EU je druga največja proizvajalka jekla na svetu z letno proizvodnjo več kot 177 milijonov ton ter približno 500 tovarnami v 23 državah članicah. Vendar pa se panogi še vedno ni uspelo opomoči, potem ko jo je svetovna gospodarska kriza močno prizadela.

“EU ne more ostati pasivna ob vse večjemu ukinjanju delovnih mest in zapiranju jeklarn, ki evropski jeklarski panogi napovedujejo kolaps,” piše v petkovem pismu sedmih držav, ki ga danes povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Izjavo so podpisali nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel, njegova italijanska in francoski kolega Federica Guidi in Emmanuel Macron, britanski državni sekretar Sajid Javid, belgijski minister za gospodarstvo Kris Peeters ter ministra Poljske in Luksemburga, Mateusz Morawiecki in Etienne Schneider.

V njej so EU pozvali, naj uporabi “vse razpoložljive ukrepe ter odločno ukrepa” v podporo jeklarski industriji, vključno z orodji trgovinske zaščite, kot so protidampinške dajatve, ki veljajo za tiste proizvajalce, ki nelojalno nižajo cene.

Trenutno poteka protidampinška preiskava glede kitajskih in ruskih jeklarskih izdelkov, katere rezultat naj bi bili hitri in ustrezni ukrepi, so povedali ministri.

“Ne smemo čakati, dokler škode zaradi nepoštenih praks za našo industrijo ne bo več mogoče popraviti,” so posvarili in dodali, naj EU “pospeši preiskave”.

Evropska komisija je danes sporočila, da “uporablja razpoložljive instrumente”, pri čemer je spomnila na 35 obstoječih ukrepov proti uvozu poceni jekla. Nove protidampinške preiskave bodo uvedene “zelo kmalu”, je dejala tiskovna predstavnica Lucia Caudet.

Drugo ključno vprašanje je prihodnji status kitajske trgovine, pri čemer naj bi se komisija do konca leta odločila, kako bi določila poštene cene za blago, proizvedeno na Kitajskem. Vsa nova pravila morajo prepoznati “pomen proste, vendar pravične trgovine”, so poudarili ministri.

Danes pa so se v Nemčiji sestali predstavniki evropske industrije in sindikatov ter zahtevali, da Kitajska ne bi smela dobiti t. i. statusa tržnega gospodarstva, ki bi spremenil način izračunavanja protidampinških dajatev. “Kitajski damping uničuje delovna mesta v EU in spodkopava prosto in pravično trgovino,” so zapisali v skupni izjavi, ki jo je objavilo industrijsko združenje AEGIS. Za 15. februar pripravljajo protestni shod v Bruslju, na katerem pričakujejo najmanj 5000 ljudi.

Ministri za industrijo EU so se novembra lani zavezali, da bodo podprli jeklarsko industrijo, a niso navedli konkretnih ukrepov.

STA


Najbolj brano