Javni poziv za vložitev zahtev za verifikacijo neizplačanih deviznih vlog LB

V več medijih na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini so danes objavili javni poziv imetnikom neizplačanih starih deviznih vlog s terjatvami do glavnih podružnic Ljubljanske banke v Sarajevu in Zagrebu k vložitvi zahtev za verifikacijo teh vlog.

  Časniki na Hrvaškem in v BiH so objavili javni poziv za 
vložitev zahtev za verifikacijo neizplačanih deviznih vlog 
LB.
Časniki na Hrvaškem in v BiH so objavili javni poziv za vložitev zahtev za verifikacijo neizplačanih deviznih vlog LB. 

ZAGREB, SARAJEVO > Slovensko finančno ministrstvo je poziv objavilo v hrvaških časnikih Večernji list in Jutranji list ter v BiH v sarajevskem Oslobođenju, banjaluških Nezavisnih novinah ter mostarskem Večernjem listu.

Poziv je ministrstvo v petek že objavilo v uradnem listu ter na svoji spletni strani in spletni strani sklada za nasledstvo, ki bo izvajal postopek verifikacije.

Zahteve lahko upravičenci vložijo od 1. decembra letos do 31. decembra 2017. Po končanem postopku - rok za odločanje je tri mesece od prejema popolne vloge - bodo prejeli informativni izračun. Denar bo izplačan 30. dan po pravnomočnosti in dokončnosti informativnega izračuna.

Vseh varčevalcev, ki jih bo morala poplačati, naj bi bilo okoli 230.000. Vlada ocenjuje, da bo za izvršitev sodbe potrebnih 385 milijonov evrov. Prva izplačila, ki bodo v enkratnem znesku, je pričakovati v drugem četrtletju prihodnjega leta.

V pozivu je ministrstvo dodalo, da so v skladu z zakonom o načinu izvršitve sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Ališić odločanje o zahtevah za verifikacijo vlog pri sarajevski podružnici odložili do pridobitve vseh podatkov. Datum pridobitve podatkov bodo objavili v uradnem listu in na spletni strani sklada za nasledstvo.

Ljubljana je že večkrat opozorila na težave pri pridobivanju podatkov za varčevalce podružnice LB Sarajevo in skuša problem rešiti v sodelovanju z vlado BiH.

Slovenija bo poplačala še neizplačane varčevalce nekdanje LB v BiH in na Hrvaškem, potem ko ji je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu 16. julija lani v sodbi v zadevi Ališić naložilo, da jih mora poplačati zaradi kršitve človekovih pravic.

STA


Najbolj brano