Japonski cesar Akihito naj bi abdiciral marca 2019

Japonski cesar Akihito bo najverjetneje abdiciral konec marca leta 2019, kar bo na Japonskem prva abdikacija po 200 letih, je danes poročal japonski časnik Asahi Shimbun. Princ Naruhito bo lahko zasedel prestol naslednji dan, 1. aprila tega leta.

Cesar Akihito Foto: Wikipedia
Cesar Akihito Foto: Wikipedia

TOKIO > Japonski premier Shinzo Abe se bo prihodnji mesec srečal z vodilnimi predstavniki Japonske in člani kraljeve družine, nato pa bodo sporočili datum abdikacije, je še pisal časnik ob navajanju neimenovanih vladnih virov.

83-letni Akihito je avgusta lani v enem redkih video nagovorov zaradi vse hujših zdravstvenih težav nakazal očitno željo po upokojitvi, vendar mu je dosedanja zakonodaja to prepovedovala. Japonski parlament je nato poleti potrdil zakon, ki bo Akihitu omogočil, da se odpove prestolu.

Zakon je namenjen zgolj Akihitu, ne pa tudi njegovim naslednikom. Poleg tega ne določa točnega datuma abdikacije, temveč v njem piše le, da mora cesar abdicirati v treh letih po sprejetju zakona.

S tem bo Akihito postal prvi japonski cesar, ki bo abdiciral po cesarju Kokakuju, ki je to storil leta 1817. Na “prestolu krizanteme” naj bi ga potem nasledil najstarejši sin, 57-letni princ Naruhito.

Japonska cesarska družina se lahko pohvali z najdaljšo dedno linijo, ki sega več kot 2600 let v preteklost. Toda njeno članstvo se vse bolj oži, med drugim tudi zato, ker ženske s poroko z navadnim državljanom izgubijo status člana cesarske družine. Ko se bo princesa Mako, cesarjeva najstarejša vnukinja, poročila s svojim sošolcem z univerze, s katerim je zaročena, bo cesarska družina štela le 18 članov. Poleg tega ženske ne morejo naslediti cesarskega prestola.

STA


Najbolj brano