Japonska obnovila lov na kite

Japonska je obnovila lov na kite pred svojimi obalami na severovzhodu Tihega oceana. Ulovili naj bi 51 vosatih kitov “v znanstvene namene”. To je po mnenju kritikov zgolj izkoriščanje pravne luknje v splošnem moratoriju kitolova, saj ti kiti po končanem “znanstvenem pregledu” običajno kljub vsemu končajo na krožnikih.

Japonska je - ponovno pod pretvezo raziskovanja - obnovila 
lov na kite pred svojimi obalami na severovzhodu Tihega 
oceana.  Foto: Wikipedia
Japonska je - ponovno pod pretvezo raziskovanja - obnovila lov na kite pred svojimi obalami na severovzhodu Tihega oceana.  Foto: Wikipedia

TOKIO > Tuje tiskovne agencije poročajo, da so danes iz mesta Ishinomaki še posebej slovesno na lov odplule štiri kitolovke. Na lovu naj bi bile do 26. maja. Uradno naj bi s kitolovom preučevali, kako kiti vplivajo na morske vire, je poročala japonska tiskovna agencija Kyodo.

Japonska je komercialni kitolov opustila že leta 1987, a je nadaljevala s t. i. kitolovom v raziskovalne namene. A Meddržavno sodišče v Haagu je marca lani Japonski naložilo, da mora s tem spornim kitolovom v južnem polarnem morju ob Antarktiki prenehati, saj da je v nasprotju z moratorijem na kitolov iz leta 1986. Poleg tega ta “raziskovalni program” ni dal še nobenih znanstvenih koristi, so menili sodniki. Japonska je nato lani res zmanjšala obseg svojega kitolova in ga tudi omejila zgolj na Pacifik, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano