Jamajka dekriminalizirala uživanje marihuane

Jamajka, kjer je gojenje marihuane in njeno uživanje zelo razširjeno, je v torek posedovanje manjših količin te rastline za osebno uporabo tudi dekriminalizirala.

KINGSTON > Otoška država je posedovanje 57 gramov marihuane dekriminalizirala po razgreti politični razpravi, ki so jih botrovali strahovi pred sankcijami ZDA.

Jamajka, kjer ima marihuana kulturne korenine, velja za največjo izvoznico te ratsline v ZDA med karibskimi državami. Odločitev, ki jo je v torek po dolgotrajni razpravi sprejel parlament v Kingstonu, se umešča v širši globalni trend rahljanja omejitev glede te rastline.

Marihuano je v zadnjih letih dekriminaliziralo več držav Latinske Amerike in ameriških zveznih držav, nazadnje Aljaska, na spletni strani poroča britanski BBC.

Novi jamajški zakon bo pristojnim oblastem omogočil nadzor nad medicinsko in znanstveno uporabo rastline. Poleg tega tamkajšnjim rastafarijancem omogoča uporabo marihuane v verske namene. Pripadniki te religije rastlino obravnavajo kot sveto, slavi jo tudi jamajška reggae glasba.

Jamajški minister za nacionalno varnost Peter Bunting je ob sprejetju zakona poudaril, da ta ne predstavlja mehčanja stališča države do mednarodne trgovine z mamili ali nezakonitega gojenja marihuane.

STA


Najbolj brano