Izstop iz EU bi bil drag predvsem za Britance

Izstop Velike Britanije iz EU bi bil zagotovo drag, a predvsem za Britance. T. i. Brexit bi jih stal več kot 300 milijard evrov, je pokazala pred dnevi objavljena raziskava priznanega inštituta Ifo iz Münchna in ustanove Bertelsmann. Druge članice EU bi imele v tem primeru le malo škode.

Britanski premier David Cameron in kraljica Elizabeta
Britanski premier David Cameron in kraljica Elizabeta 

LONDON > Brexit je skovanka, ki so jo v slogu Grexita, ki nakazuje možnost izstopa Grčije iz območja evra, oblikovali za primer, če bi tradicionalno evroskeptični Britanci kdaj zares izstopili iz evropske povezave. Takšna razmišljanja so ponavadi še posebej priljubljena pred parlamentarnimi volitvami - prav te Britance čakajo 7. maja.

Kolikšno izgubo bi v primeru izstopa iz EU utrpela Velika Britanija, je sicer odvisno od tega, v kolikšni meri bi se po izstopu zaprla, pojasnjujejo raziskovalci. V najboljšem primeru bi imeli podoben status kot Švica, v najslabšem pa v trgovinskih odnosih z unijo ne bi imeli nobenih privilegijev.

Študija ugotavlja, da bi učinke morebitnega izstopa v letu 2018 v celoti čutili čez približno 12 let, torej leta 2030, padec bruto domačega proizvoda na prebivalca pa bi se v primeru Brexita gibal od 0,6 do treh odstotkov. Druge raziskave, npr. študija slovite London School of Economics, so napovedale podobno, medtem ko so nekateri drugi strokovnjaki po poročanju dpa bolj optimistični.

Natančnejši odgovor na vprašanje, v katero smer bo zaplula Velika Britanija, bodo dale šele volitve 7. maja. Konservativni premier David Cameron je za konec leta 2017 obljubil referendum o izstopu države iz EU, medtem ko njegov glavni izzivalec na volitvah, prvi mož laburistov Ed Miliband, izstopu iz EU odločno nasprotuje.

STA


Najbolj brano