Pokupili najnovejšo izdajo Charlie Hebdo

Na prodajnih policah se je danes znašla nova številka francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, na naslovnici katere je karikatura jokajočega muslimanskega preroka Mohameda z napisom “Je suis Charlie” v rokah, nad njim pa piše “vse je oproščeno”. Gre za prvo izdajo časnika po krvavem terorističnem napadu na njegovo uredništvo pred tednom dni.

Na prodajnih policah se je danes znašla nova številka francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, prva izdaja časnika po krvavem terorističnem napadu na njegovo uredništvo pred tednom dni.   Foto: STA
Na prodajnih policah se je danes znašla nova številka francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, prva izdaja časnika po krvavem terorističnem napadu na njegovo uredništvo pred tednom dni.  Foto: STA

PARIZ > Iz Francije poročajo o izjemnem zanimanju med kupci, ki so na nekaterih prodajnih mestih do 8. ure pokupili že celotne zaloge tokratne izdaje. “Ni ga več,” je bilo slišati številne prodajalce v francoskih kioskih. Ena od prodajalk v Parizu je dejala, da je še pred odprtjem na nakup čakalo med 60 in 70 ljudi, vseh 450 izvodov je prodala v 15 minutah.

Številne stranke so si izvod tednika rezervirale vnaprej.

Današnja številka Charlie Hebdoja je izšla v nakladi treh milijonov izvodov, medtem ko je običajna naklada tednika 60.000 izvodov. Na voljo je v šestih jezikih, vključno z angleščino, arabščino in turščino, od tega v nekaterih zgolj na spletu.

Turška izdaja bo izšla kot priloga levosredinsko usmerjenega opozicijskega dnevnika Cumhuriyet, kar je urednik Charlie Hebdoja Gerard Biard označil kot najpomembnejšo od vseh tujih izdaj.

Karikatura na naslovnici je edina, na kateri se je v tokratni izdaji pojavi Mohamed. Je pa tednik po pisanju britanskega BBC poln karikatur islamskih skrajnežev.

“Veseli smo, da nam je uspelo in da smo to sploh lahko storili. Bilo je težko. Naslovnico je bilo težko spraviti skupaj, ker je morala odražati nekaj novega, morala je povedati nekaj v zvezi z dogodkom, s katerim smo se morali soočiti,” je izdajo nove številke pospremil njen urednik Biard.

Današnjo izdajo tednika je njegova ekipa pripravila v uredništvu levo usmerjenega francoskega dnevnika Liberation. Naslovnico so vnaprej objavili številni mediji tako v Franciji kot v tujini, med drugim Washington Post, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Corriere della Sera in Guardian.

Odločitev Charlie Hebdoja, da objavi še eno karikaturo Mohameda, je že sprožila kritike v islamskem svetu in po poročanju BBC celo grožnje na islamističnih spletnih straneh.

Verske oblasti v Egiptu so načrtovano objavo nove karikature preroka Mohameda že v torek označile za provokacijo. “Gre za neupravičeno provokacijo 1,5 milijarde muslimanov,” so zapisale in napovedale, da bo nova izdaja tednika sprožila nov val sovraštva v Franciji in na Zahodu. Muslimanska skupnost v Franciji je pred izidom pozvala muslimane k mirnosti in spoštovanju svobode izražanja.

Gre za prvo izdajo satiričnega tednika po napadu prejšnjo sredo, ko sta napadalca med uredniškim sestankom ubila 12 ljudi, med njimi pet karikaturistov in še tri člane uredništva. Še enajst ljudi je bilo ranjenih. Napadla naj bi jih zaradi njihovih karikatur preroka Mohameda in norčevanja iz islama.

STA


Najbolj brano