Izraelski premier ustavil ločevanje Palestincev od Izraelcev na avtobusih

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes ustavil izvajanje spornega poskusnega ukrepa ločevanja Palestincev in Izraelcev na avtobusih. V skladu z njim bi bilo Palestincem, ki bi se vračali na Zahodni breg, prepovedano uporabljati iste avtobuse kot tamkajšnji izraelski naseljenci.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu 

JERUZALEM > Pilotni projekt, ki naj bi trajal tri mesece, je odobril obrambni minister Moše Jalon, veljati pa je začel danes. Pot Palestincev z Zahodnega brega na ozemlje Izraela bi tako ostala nespremenjena, ob vračanju pa bi se morali Palestinci vkrcati na posebej zanje namenjene avtobuse, češ da bi tako zmanjšali varnostna tveganja.

Z zasedenega Zahodnega brega se dnevno v Izrael na delo odpravi več sto Palestincev, ki večinoma delajo v gradbeništvu. Za vsak prehod potrebujejo posebno dovoljenje.

Nova ureditev je bila nemudoma deležna kritike organizacij za človekove pravice in opozicije. Menile so, da bi to naprtilo nepotrebno ponižanje Palestincem in škodovalo Izraelu, nekateri so tudi menili, da spominja na apartheid.

Benjamin Netanjahu je izvajanje ukrepa hitro ustavil, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil predstavnik njegovega kabineta. “Predlog je za premierja nesprejemljiv. Zjutraj se je pogovarjal z obrambnim ministrom in odločeno je bilo, da predlog zamrznejo,” je dejal.

Izraelski naseljenci na Zahodnem bregu že leta pozivajo, da se tamkajšnjim Palestincem prepove uporaba javnega prevoza, češ da njihova prisotnost predstavlja varnostno tveganje.

STA


Najbolj brano