Izraelske sile tudi nad civiliste

Izraelska vojska je med lansko 50-dnevno vojno na območju Gaze nediskriminatorno obstreljevala civilne in vojaške cilje, pri čemer je bilo 70 odstotkov žrtev civilistov, med njimi tudi zdravstveno osebje, ugotavlja danes objavljeno neodvisno poročilo

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

JERUZALEM > Poročilo, pri pripravi katerega je sodelovala tudi izraelska nevladna organizacija Zdravniki za človekove pravice, je na 237 straneh pripravilo osem neodvisnih zdravstvenih strokovnjakov. Med in po vojni so opravili pogovore z 68 ranjenimi Palestinci, preučili obdukcije 370 trupel ter pregledali številne zdravstvene kartone.

V 50-dnevni vojni je bilo ubitih skoraj 2200 Palestincev, ranjenih pa več kot 10.000. Na izraelski strani je bilo ubitih 73 ljudi, večinoma vojakov.

V poročilu opozarjajo, da so izraelske sile večkrat obstreljevale iste cilje, pri čemer je bilo ubitih veliko civilistov, pa tudi reševalcev. Izrael obtožujejo tudi namernega napada na bolnišnico v kraju Deir el Balah 21. julija lani, v katerem je bilo več mrtvih in ranjenih.

Kot kaže, močna bombardiranja brez predhodnega opozorila na stanovanjske četrti niso bila posledica odločitev posameznih vojakov ali poveljnikov, ampak so morala imeti odobritev visokih poveljnikov vojske in/ali izraelske vlade, so zapisali strokovnjaki v poročilu.

Medtem ko Izrael trdi, da s predhodnimi opozorili vedno omogoči prebivalcem, da se pravočasno umaknejo, v poročilu navajajo, da je večina vprašanih pričala o ranjenih in mrtvih blizu njihovega doma ali njihovih bližnjih. Samo sedem odstotkov vprašanih je potrdilo, da so bili predhodno opozorjeni na napade.

Nevladna organizacija za človekove pravice z območja Gaze Al Mizan, ki je sodelovala pri zbiranju podatkov za poročilo, je ob tem poudarila, da gre pri omenjeni praksi za vojne zločine.

V poročilu navajajo tudi uporabo težkega orožja v stanovanjskih naseljih.

Izraelska vojska je poročilo že zavrnila kot vprašljivo, saj gre za "netočne in enostranske podatke, pridobljene pri pristranskih virih". Poudarila je, da si v skladu z mednarodnim pravom vedno prizadevajo čim bolj zmanjšati kolateralno škodo med civilisti.

Strokovnjaki že dolgo opozarjajo na dolgoročne posledice te in drugih vojn na prebivalce na območju Gaze. Po podatkih ZN bi morali približno 400.000 otrokom nuditi psihološko pomoč.

STA


Najbolj brano