Izraelska vojska se umika z večjega območja Gaze

Izraelska vojska davi nadaljuje umik iz več delov na območju Gaze na “varnostna območja” na meji z Izraelom, od koder bodo vojaki lažje nadzorovali položaj in zmanjšali tveganja za napade borcev palestinskega gibanja Hamas.

 Foto: STA
Foto: STA

GAZA > Napadi izraelskega letalstva se medtem nadaljujejo. Davi je bilo po palestinskih virih ubitih najmanj 12 ljudi.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bilo davi v napadu na Rafo ubitih devet ljudi, še trije pa v središču Gaze.

Izraelski vojaki se sicer medtem pospešeno umikajo z območja Gaze. Kot je poročal radio izraelske vojske, je večina izraelskih vojakov že na ozemlju Izraela. Bo pa na območju še ostalo večje število vojakov, ki jih bo ščitilo letalstvo, so pojasnili, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V izraelski vojski so še izrazili pričakovanje, da bodo v naslednjih 24 urah dokončali uničenje še zadnjih predorov Hamasa in tako njihovim borcem preprečili, da bi še vdirali na izraelsko območje in izvajali napade.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer že v soboto zvečer objavil, da je operacija uničenja palestinskih predorov z območja Gaze praktično zaključena, a je hkrati tudi poudaril, da ofenziva na Gazo, ki se je začela pred skoraj štirimi tedni, še ni končana.

Izraelska vojska pa je sporočila tudi, da je pogrešani vojak Hadar Goldin, ki naj bi ga v petek ugrabili borci Hamasa, mrtev. Bil je ubit v boju, so sporočili. Le dve uri po začetku prekinitve ognja v petek so Palestinci napadli iz predora in ubili dva izraelska vojaka, Goldina pa naj bi ugrabili.

Toda oboroženo krilo Hamasa, brigade Ezedina al Kasama, je sporočilo, da je izgubilo stik z borci, ki so izvedli napad in da so bili verjetno ubiti, ko so Izraelci razstrelili predor. Z njimi pa naj bi bil ubit tudi poročnik Goldin. Izraelska vojska ni sporočila, ali so odkrili njegovo truplo, še navaja AFP.

Doslej je bi v spopadih med Izraelci in Palestinci v Gazi ubitih več kot 1700 Palestincev, med njimi velika večina civilistov. Na izraelski strani je padlo 64 vojakov in trije civilisti. Z doma je moralo 250.000 Palestincev oziroma 15 odstotkov prebivalstva Gaze.


Najbolj brano