Izrael zaradi nasilja palestinskih skrajnežev zavrača pogajanja

Izrael se ne bo vrnil h pogajanjem za končanje krvavega konflikta v Gazi, dokler bodo palestinski skrajneži nadaljevali z izstreljevanjem raket na izraelsko ozemlje, je danes napovedal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Izrael se je s pogajanj v Kairu umaknil v petek, potem ko se je po izteku 72-urne prekinitve ognja nasilje nadaljevalo.

Izrael se ne bo vrnil h pogajanjem za končanje krvavega konflikta v Gazi, dokler bodo palestinski skrajneži nadaljevali z izstreljevanjem raket na izraelsko ozemlje, je  napovedal izraelski premier Benjamin Netanjahu Foto: Wikipedia
Izrael se ne bo vrnil h pogajanjem za končanje krvavega konflikta v Gazi, dokler bodo palestinski skrajneži nadaljevali z izstreljevanjem raket na izraelsko ozemlje, je napovedal izraelski premier Benjamin Netanjahu Foto: Wikipedia

TEL AVIV > “Izrael ne bo sodeloval v pogajanjih, dokler bo napadan in si bo še naprej na vsak način prizadeval za spremembo trenutnega položaja in za mir za vse svoje državljane,” je Benjamin Netanjahudejal na seji vlade v Tel Avivu.

Netanjahu se je tako odzval na grožnjo palestinskih pogajalcev, da bodo opustili prizadevanja za sklenitev trajne prekinitve ognja, če se Izrael pogovorom v egiptovski prestolnici Kairo ne pridruži do 15. ure po srednjeevropskem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Netanjahu je še dejal, da se bo operacija izraelske vojske Zaščitni rob, ki se je začela z zračnimi napadi 8. julija, še nadaljevala. “Operacija se bo nadaljevala, dokler ne dosežemo naših ciljev - povrnitve miru za daljše obdobje. Potreben bo čas in moramo biti potrpežljivi,” je dodal.

Na današnji seji izraelske vlade sta zunanji minister Avigdor Lieberman in notranji minister Gideon Sar pozvala, naj se izraelske sile vrnejo v Gazo in premagajo palestinsko gibanje Hamas. “Kar moramo storiti je, da zlomimo vojaško moč Hamasa v Gazi,” je novinarjem dejal Sar.

Izraelska pravosodna ministrica Cipi Livni je tujim novinarjem naštela pogoje, ki bi jih za dolgotrajni mir morali izpolniti Palestinci. Hamas bi moral prenehati z vsemi sovražnostmi in ne bi smel biti deležen humanitarne in ekonomske pomoči, namenjene prebivalcem Gaze.

Po besedah Livnijeve bi prav tako moralo priti do razorožitve Gaze in ustanovitve mednarodnih nadzornih mehanizmov, ki bi preprečili ponovno oborožitev Hamasa, oblast v Gazi pa bi iz Hamasovih rok ponovno morale prevzeti palestinske oblasti. Zadnji pogoj je obnovitev mirovnih pogajanj med Izraelom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ki je na čelu palestinskih oblasti in Palestinske osvobodilne organizacije (PLO).

Po poročanju AFP, ki se sklicuje na tiskovnega predstavnika Hamasa Samija Abuja Zurija, palestinsko gibanje preučuje predlog nove 72-urne prekinitve ognja v Gazi, po poročanju egiptovskih medijev pa naj bi ga palestinska delegacija v Kairu celo že sprejela.

Zaradi krize v Gazi se bodo v ponedeljek sestale države članice Arabske lige, na pogovorih pa naj bi sodelovala tudi palestinska delegacija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano