Izrael sprožil obsežno zračno operacijo na območju Gaze

Izraelska vojska je na silovito raketno obstreljevanje z območja Gaze ponoči odgovorila z več deset letalskimi napadi na to območje. Po podatkih palestinskih zdravniških virov je bilo ranjenih 17 ljudi, od tega sedem otrok. Huje ranjeni sta dve osebi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael je sprožil obsežno zračno operacijo na območju Gaze Foto: Wikipedia
Izrael je sprožil obsežno zračno operacijo na območju Gaze Foto: Wikipedia

GAZA > Tiskovni predstavnik izraelske vojske je potrdil, da so sprožili letalsko operacijo, katere cilj je tam vladajoče palestinsko gibanje Hamas in zmanjšanje raketnega obstreljevanja Izraela.

Dodal je, da so ponoči napadli okoli 50 ciljev, tudi štiri hiše pripadnikov Hamasa ter območja, s katerih izstreljujejo rakete, in infrastrukturo.

Potrdil je tudi, da so blizu območja Gaze namestili okrepitve, da “bi bili v primeru potrebe pripravljeni na kopenski napad”. Napovedal je mobilizacijo novih rezervistov v prihodnjih dneh, letalske napade pa označil kot etapo operacije, ki časovno ni omejena.

Javna televizija je poročala, da je varnostni kabinet, ki ga je v ponedeljek sklical premier Benjamin Netanjahu, dal vojski zeleno luč za “okrepitev povračilnih ukrepov proti Hamasu”.

Po besedah tiskovnega predstavnika vojske ima Hamas, ki nadzira območje Gaze, 100.000 raket, nekatere pa lahko dosežejo Tel Aviv.

Izraelska televizija je objavila posnetke, na katerih je videti na desetine izraelskih tankov na meji z območjem Gaze.

Šole in počitniški kampi v radiju 40 kilometrov od območja Gaze so danes zaprti. Prebivalce so pozvali, naj se izogibajo zborovanjem.

Palestinski varnostni viri ocenjujejo, da je Izrael ponoči izvedel 70 letalskih napadov. Pri tem je bilo uničenih pet hiš. V ponedeljek zvečer je bilo z območja Gaze izstreljenih več deset raket.

Po podatkih izraelske vojske je bilo z območja Gaze v zadnjih 24 urah izstreljenih 80 raket. En vojak je bil laže ranjen, dve hiši pa poškodovani.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes od Izraela zahteval takojšnjo ustavitev letalskih napadov na Gazo. Mednarodno skupnost je pozval k takojšnjemu posredovanju za prekinitev spirale nasilja, ki bi v regiji lahko povzročila še več uničenja in nestabilnost. Palestinsko vodstvo je glede tega že poklicalo več arabskih voditeljev, je poročala palestinska uradna tiskovna agencija Wafa.

Oboroženo krilo Hamasa, Brigade Ezedima Al Kasama, je Izrael opozorilo, da bodo povečali obseg ciljev napadov, če bo Izrael še naprej napadal domove pripadnikov Hamasa.

Konflikt med Hamasom in Izraelom se je okrepil, potem ko je bilo v napadu izraelskih brezpilotnih letal na območju Gaze v noči na ponedeljek ubitih osem palestinskih borcev. Eden je v kritičnem stanju.

STA


Najbolj brano