Izrael spet napada Gazo

Izrael je danes izvedel najmanj štiri zračne napade na cilje v Gazi in tako nadaljuje agresijo na tem palestinskem območju. Prekinitev ognja, ki jo je predlagal Egipt, se očitno ni obnesla. Današnji napadi so zahtevali vsaj eno smrtno žrtev.

Izrael je danes izvedel najmanj štiri zračne napade na cilje v Gazi in tako nadaljuje agresijo na tem palestinskem območju Foto: Wikipedia
Izrael je danes izvedel najmanj štiri zračne napade na cilje v Gazi in tako nadaljuje agresijo na tem palestinskem območju Foto: Wikipedia

GAZA > Tarča enega od napadov so bili cilji na vzhodu mesta Gaza. Priče so poročale tudi o napadih na središče mesta Gaza, prav tako pa o napadih na Nuseirat v osrednjem delu Gaze in predelu Han Junis na jugu. Zdravstvene oblasti v Gazi so sporočile, da je bil v napadu v Han Junisu ubit 77-letni moški.

Do napadov je prišlo kmalu zatem, ko je izraelska vojska napovedala, da bo prekinila prekinitev ognja, ki je začela veljati davi na podlagi egiptovskega predloga.

Palestinsko gibanje Hamas je namreč zavrnilo predlog, saj da se z njimi o tem niso posvetovali. Gibanje je še dodalo, da ne bo ustavilo ognja brez obširnejšega dogovora, ki bo vseboval njihove zahteve.

“Hamas je, odkar smo zjutraj ustavili napade v Gazi, izstrelil 47 raket. Zato nadaljujemo operacijo proti Hamasu,” je izraelska vojska sporočila na družbenem omrežju Twitter.

Hamas je medtem danes omejil prečkanje meje med Gazo in Izraelom na prehodu Erez. Čez prehod so sicer spustili še skupino 25 Palestincev, od tega 13 ranjenih in bolnih, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, ter 12 njihovih svojcev.

Po pisanju AFP nihče drug ni smel prečkati prehoda Erez. Po navedbah Hamasa bo prehod zaprt, dokler ne bo mednarodnega zagotovila, da ga ne bo obstreljevala izraelska vojska. Prehod so zaprli iz varnostnih razlogov, potem ko je bila palestinska stran večkrat tarča bombardiranj.

Odkar je Izrael prejšnji teden sprožil silovito ofenzivo proti Hamasu, je bilo v Gazi ubitih najmanj 193 ljudi. Palestinski skrajneži pa so na Izrael v odgovor izstrelili že več kot 1000 raket, a te smrtnih žrtev doslej niso zahtevale.

STA


Najbolj brano