Izrael sestrelil sirsko letalo nad Golansko planoto

Izrael je danes nad Golansko planoto sestrelil sirsko vojaško letalo. V izraelski vojski so ob tem dali vedeti, da je letalo prečkalo črto prekinitve ognja in priletelo nad izraelski sektor Golana. Obrambni minister Moše Jalon je zagrozil, da bodo z vso silo odgovorili na vsakršen poskus ogrožanja izraelske varnosti.

Fotografija je simbolična Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična Foto: Wikipedia

JERUZALEM > Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da gre za najresnejši incident na strateški planoti od izbruha vojne v Siriji leta 2011.

Po poročanju izraelskega vojaškega radia naj bi šlo za letalo vrste mig-21, sestrelili pa naj bi ga z raketo patriot. Razbitine letala naj bi padle na del planote, ki je pod sirskim nadzorom.

General Ram Šmueli je ocenil, da je incidentu najverjetneje botrovala napaka pilota. “Mislimo, da je bila naloga pilota napasti sovražnikove sile - ne naše - na sirski strani Golanske planote,” je povedal.

Izrael je tokrat prvič po letu 1985 sestrelil sirsko letalo, je dejal Šmueli. Judovska država je že pred tremi tedni nad Golanom sestrelila brezpilotno letalo.

Minister Moše Jalon je poudaril, da Izrael ne bo nikomur, ne državi ne teroristični organizaciji, dopustil ogrožanja svoje varnosti ali kršenja suverenosti. Po njegovih besedah se je sirsko vojaško letalo “izraelskemu suverenemu ozemlju na Golanu” približalo na grozeč način in celo prečkalo mejo.

Sirski sektor planote je večinoma pod nadzorom upornikov, ki se borijo proti režimu Bašarja al Asada. Režim upornike na Golanu pogosto napada iz zraka, velikokrat tudi blizu izraelskih položajev.

Razmere na Golanski planoti so napete vse od izbruha vstaje in posledične vojne v Siriji. Od tedaj je na izraelsko stran, večinoma pomotoma, padlo več raket in granat. Prišlo pa je tudi do nekaj očitno namernih incidentov. V enem izmed takšnih napadov je bil junija ubit izraelski najstnik.

Izrael je 1200 kvadratnih kilometrov Golanske planote zasedel med šestdnevno vojno leta 1967, leta 1981 pa je to ozemlje priključil. Mednarodna skupnost tega ne priznava.

Okoli 510 kvadratnih kilometrov ostaja na sirski strani črte prekinitve ognja, Združeni narodi pa nadzirajo tamponsko cono, ki se razteza na okoli 70 kilometrih od Libanona na severu do Jordanije na jugu.

STA


Najbolj brano