Izrael s štiriurno prekinitvijo ognja

Izrael je danes odobril štiriurno humanitarno prekinitev ognja na območju Gaze, ki se je začela ob 14. uri po srednjeevropskem času, je sporočila tiskovna predstavnica izraelske vojske.

Izrael je danes odobril štiriurno humanitarno prekinitev ognja na območju Gaze, ki se je začela ob 14. uri po srednjeevropskem času, je sporočila tiskovna predstavnica izraelske vojske Foto: STA
Izrael je danes odobril štiriurno humanitarno prekinitev ognja na območju Gaze, ki se je začela ob 14. uri po srednjeevropskem času, je sporočila tiskovna predstavnica izraelske vojske Foto: STA

TEL AVIV > Obenem je prebivalce Gaze sicer opozorila, naj se v tem času ne vračajo na območja, ki so jih pred tem evakuirali.

Izraelska vojska po približno eni uri prekinitev ognja zaenkrat spoštuje, čeprav je izrecno izpostavila, da se ta ne nanaša na vojake, ki na območju Gaze uničujejo podzemne predore palestinskega gibanja Hamas.

Hamas je izraelsko razglasitev prekinitve ognja zavrnil in jo označil kot popolnoma nepomemben propagandni trik. Kot je dejal Hamasov tiskovni predstavnik Sami Abu Zuhri, gre za “izkoriščanje medijev, ki nima nobene vrednosti”, med drugim ker ne velja za nemirna območja ob meji, tako da ranjenih od tam ne bodo mogli prepeljati.

Že v torek zvečer se je sicer po dolgem času - po več kot 20 mesecih - oglasil vodja Hamasovega oboroženega krila, Brigad Ezedina al Kasama, Mohamed Deif in zatrdil, da prekinitve ognja ne bo, dokler ne bo odpravljena blokada območja Gaze.

Kot je izraelski vojski sporočil v petminutnem zvočnem posnetku, objavljenem na Hamasovi televiziji Al Aksa, tudi njenim kopenskim silam, ki v Gazi uničujejo predore, ne bo uspelo doseči tega, kar že pred njimi ni uspelo izraelskemu letalstvu in topništvu.

“Po božji volji, vaše vojake pošiljate v gotovo klavnico. Sionistična entiteta ne bo poznala varnosti, če palestinski narod ne bo živel v miru,” je dejal Deif. Kot je še nadaljeval, se je ravnotežje moči obrnilo in oboroženi palestinski upor je v bitkah dokazal, da je močnejši od izraelske vojske.

Izraelska vojska je sicer sporočila, da je doslej odkrila 45 tovrstnih predorov, medtem ko naj bi ameriške obveščevalne službe s pomočjo satelitskih posnetkov odkrile 60 predorov.

Na območju Gaze se je danes nadaljevalo krvavo nasilje in po dosedanjih podatkih terjalo več kot 70 življenj.

Med drugim je bilo v obstreljevanju izraelskih tankov na šolo v Džabaliji ubitih 16 ljudi, še kakih 90 pa ranjenih. V šolo, ki jo v Džabaliji vodijo Združeni narodi, se je pred tem pred nasiljem zateklo kakih 3000 palestinskih civilistov.

ZN so zaradi obstreljevanja ostro kritizirali Izrael in mu očitali “hudo kršitev mednarodnega prava”. Izraelska vojska sicer pravi, da so palestinski skrajneži iz šole izstrelili več granat in da so izraelski vojaki zgolj odgovorili nanje.

Po podatkih ZN je doslej s svojih domov na območju Gaze zaradi nasilja zbežalo 240.000 ljudi, ubitih pa je bilo več kot 1300 Palestincev in 56 Izraelcev. Na območju Gaze sicer živi 1,7 milijona Palestincev. Večina tistih, ki so zbežali z domov, se je zatekla v kakih 80 šol, ki jih na območju vodijo ZN oziroma agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA).

STA


Najbolj brano