Izrael razširil kopenski napad na območju Gaze

Izraelska vojska je danes razširila kopenski naopad na območju Gaze, medtem ko se nasilje, ki je zahtevalo že več kot 360 življenj, nadaljuje trinajsti dan.

zraelska vojska je danes razširila kopenski naopad na območju Gaze, medtem ko se nasilje, ki je zahtevalo že več kot 360 življenj, nadaljuje trinajsti dan Foto: STA
zraelska vojska je danes razširila kopenski naopad na območju Gaze, medtem ko se nasilje, ki je zahtevalo že več kot 360 življenj, nadaljuje trinajsti dan Foto: STA

JERUZALEM > Danes poročajo o silovitem izraelskem letalskem in raketnem obstreljevanju mesta Gaza, ki je zahtevalo več kot deset palestinskih življenj. V Gazi sta umrla še dva izraelska vojaka.

Izraelska vojska je v v izjavi danes sporočila, da je razširila kopenske napade, saj so se ji pridružile dodatne sile s ciljem zagotoviti Izraelcem varno življenje.

Nato so začela prihajati poročila o silovitem izraelskem letalskem in raketnem obstreljevanju gosto poseljenega vzhodnega dela mesta Gaza. Iz četrti Šajaja pa beži na tisoče ljudi, potem ko je izraelska vojska pozvala prebivalce, naj odidejo z območja. Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da so v četrti danes ubili že najmanj 13 ljudi, več pa ranili.

Pred tem je vojska sporočila, da sta v spopadih na območju Gaze danes umrla še dva izraelska vojaka, s čemer je število smrtnih žrtev med izraelskimi vojaki naraslo na sedem.

Vojska je kopensko ofenzivo začela v četrtek po desetih dneh letalskih napadov, s katero želi končati raketno obstreljevanje izraelskega ozemlja z območja Gaze. Doslej je bilo ubitih najmanj 357 Palestincev, več kot dva tisoč pa je bilo ranjenih.

O možnostih premirja v Gazi naj bi se danes v Katarju pogovarjala palestinski predsednik Mahmud Abas in politični voditelj gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze, Haled Mešal.

Prizadevanjem za dosego premirja se bo pridružil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki bo danes s tem ciljem začel turnejo na Bližnjem vzhodu. V poskusu, da bi vzpodbudil trajno premirje, bo do konca prihodnjega tedna obiskal Katar, nato pa še Kuvajt, Jeruzalem, Ramalo in Aman.

STA


Najbolj brano