Izrael mobiliziral še 16.000 vojakov

Izrael je dva tedna po začetku kopenske ofenzive na območju Gaze mobiliziral še 16.000 rezervistov, s čimer se je število vpoklicanih rezervistov povzpelo na 86.000. Izraelski varnostni kabinet pa je v sredo ukazal razširitev ofenzive v Gazi.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

GAZA > Izraelska stran pojasnjuje, da so se za vpoklic dodatnih vojakov odločili, da bi si del rezervistov na terenu lahko nekoliko odpočil. Izraelska vlada naj bi o podrobnostih širitve ofenzive, v kateri naj bi uničili predore palestinskega gibanja Hamas v Gazi, razpravljala na današnji izredni seji.

Izrael krepi ofenzivo po enem najbolj krvavih dni na območju Gaze. V sredo je bilo v izraelskih napadih po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih 119 Palestincev. Največ žrtev, po 20, sta zahtevala napada na šolo Združenih narodov v Džabaliji ter na tržnico v soseski Šedžaija blizu mesta Gaza.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je spričo vse večjega števila mrtvih in uničenja na območju Gaze v sredo razglasil Gazo za območje humanitarne katastrofe. Ob tem je pozval ZN, naj storijo vse za pomoč prebivalcem območja Gaze.

Da so razmere v Gazi resnično katastrofalne, je opozoril tudi dolgoletni tiskovni predstavnik agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) Chris Gunness, ki je med opisovanjem razmer na območju v pogovoru za arabsko televizijsko mrežo Al Džazira bruhnil v jok. "Pravice Palestincev, celo njihovih otrok, so v celoti kršene," je poudaril in začel hlipati. Pogovor, ki je potekal v živo, so morali zato prekiniti.

STA


Najbolj brano