Izrael bo uničil domova napadalcev na sinagogo

Izraelska vojska je družini Palestincev, ki sta v torek v sinagogi v Jeruzalemu ubila pet ljudi, opozorila, da bo v roku 48 ur uničila njuna domova v Vzhodnem Jeruzalemu.

Izraelska vojska je družini Palestincev, ki sta v torek v sinagogi v Jeruzalemu ubila pet ljudi, opozorila, da bo v roku 48 ur uničila njuna domova v Vzhodnem Jeruzalemu Foto: Wikipedia
Izraelska vojska je družini Palestincev, ki sta v torek v sinagogi v Jeruzalemu ubila pet ljudi, opozorila, da bo v roku 48 ur uničila njuna domova v Vzhodnem Jeruzalemu Foto: Wikipedia

JERUZALEM > Tej napovedi so sledili novi pozivi, naj se Izrael ne posluži tega ukrepa. Župan Aškelona je medtem prepovedal zaposlovanje arabskih delavcev pri gradnji zaklonišč v vrtcih.

Poleg hiš dveh napadalcev na sinagogo namerava izraelska vojska porušiti tudi hišo Palestinca, ki je 5. novembra z vozilom zapeljal v pripadnike izraelskih varnostnih sil in pri tem ubil mejnega policista.

Hamam Masalmeh je po navedbah Izraela danes priznal, da je namerno ubil vojaka, potem ko je doslej trdil, da je šlo za nesrečo.

Izraelska vojska naj bi uničila tudi domovanje moškega, ki je 22. oktobra ustrelil in ubil judovskega aktivista. Predstavniki vojske so sporočili, da imajo družine 48 časa, da se pritožijo na zrušenje.

Izraelsko vrhovno sodišče je medtem preložilo uničenje doma Palestinca iz Vzhodnega Jeruzalema, ki je ubil Izraelca, ko se je z buldožerjem 4. avgusta zabil v avtobus.

Pozivi proti tej politiki Izraela se medtem še naprej vrstijo. Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Jeff Rathke je pozval Izrael, naj ne uporablja teh povračilnih ukrepov, saj da so “kontraproduktivni” v teh že tako napetih razmerah.

Politika uničevanja domov po napadih tudi v samem Izraelu velja za sporno. Leta 2005 so jo začasno odpravili, ker naj glede na ugotovitve vojske ne bi bila učinkovita, znova pa so jo uvedli leta 2008 po nizu napadov arabskih prebivalcev Vzhodnega Jeruzalema.

Oblasti želijo potencialne napadalce odvrniti od napadov, saj naj bi na ta način vedeli, kako visoko ceno bo morala plačati njihova družina. Organizacije za človekove pravice prakso označujejo kot kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Na nasprotovanje pa je naletela tudi današnja odločitev župana južnega mesta Aškelon Itamarja Šimonija, da v luči napada na sinagogo prepove arabskim gradbenim delavcev sodelovanje pri projektih izgradnje zaklonišč v tamkajšnjih vrtcih.

Celo izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes opozoril, da se ne sme na ta način posploševati dejanj maloštevilnih nasilnih posameznikov na celotno skupino. Po Netanjahujevih besedah je diskriminacija arabskih Izraelcev nedopustna.

STA


Najbolj brano